Ελλάδα|21.07.2020 11:51

Ήπειρος: «Ανοιξαν» οι παραδοσιακές αγορές από Αγγλία και Σκανδιναβία – Αυτοψία του ethnos.gr

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πληρότητες 100%, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στο 30%» αναφέρει στο ethnos.gr o Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου Στράτος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι ο τουριστικός κόσμος της Περιφέρειας Ηπείρου ευελπιστεί με τα τηλέφωνα και τα ερεθίσματα που δέχεται από τους Ελληνες να κινηθεί καλύτερα.

Ο κ. Ιωάννου μιλώντας στο ethnos.gr και εξηγώντας την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, αυτήν την ιδιόμορφη τουριστική σεζόν, επισημαίνει ότι παραδοσιακές αγορές όπως οι Βαλκανικές χώρες οι οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν, «δεν θα μας επισκεφτούν και από εκεί υπάρχει μείωση της τάξεως του 20%».

Θολά είναι τα μηνύματα και από την ελληνική αγορά, που παρά το γεγονός ότι η Ηπειρος είναι ένας προορισμός αγαπητός στους Ελληνες, προσφέροντας ποικίλες μορφές τουρισμού και για όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της κατάστασης, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θα ταξιδέψουν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί φοβούνται, «και κάποιους άλλους θα τους δελεάσουν άλλοι προορισμοί που παλαιότερα δεν τους θέλανε, αλλά τώρα τους ‘κλείνουν’ το μάτι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου Στράτος Ιωάννου.

Σε δυο ταχύτητες

Σ’ ότι αφορά την έλευση τουριστών και στο κατά πόσο αυτοί επηρεάζουν την τοπική οικονομία και τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος απορροφάει περί το 3% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Ηπείρου, η Ηπειρος, αυτή τη στιγμή κινείται σε δυο ταχύτητες: περιοχές όπως η Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια, η Θεσπρωτία κτλ. που εξαρτώνται κυρίως από τον εγχώριο τουρισμό, προβλέπεται να έχουν μια μείωση φέτος, της τάξεως του 40%.

Σε αντίθεση με δημοφιλέστατους καλοκαιρινούς προορισμούς όπως, η Πάργα και τα Σύβοτα, όπου εξαρτώνται κυρίως από τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και Σκανδιναβικές χώρες, εκεί η μείωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τουριστικού κόσμου, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη, που ενδεχομένως να ξεπεράσει το 50%.

Όπως ανέφεραν στο ethnos.gr παράγοντες του κλάδου, φέτος από το εξωτερικό έρχονται λίγα αεροπλάνα, και οι βασικές αγορές που στηρίζουν παραδοσιακά την Πάργα, όπως για παράδειγμα, η Μεγάλη Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες οι οποίες απορροφούν το 65% των τουριστών στην περιοχή, μπορεί μεν να «άνοιξαν», ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών που διακινούν οι tour operators είναι απειροελάχιστος σε σύγκριση με προηγούμενες τουριστικές περιόδους.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρίας Jet2 με Βρετανούς τουρίστες προσγειώθηκε το περασμένο Σάββατο και θα πραγματοποιεί δρομολόγια μια φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο.

Να σημειώσουμε, ότι πέρυσι η εν λόγω εταιρία εκτελούσε 8 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της TUI, η οποία πέρυσι πραγματοποιούσε 14 πτήσεις, ενώ φέτος, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει κάποια σύνδεση.

Αντίστοιχα, χθες βράδυ (Δευτέρα 20 Ιουλίου) προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από Δανία, της εταιρίας Apollo, με 190 επιβάτες. Η συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, θα αυξήσει σταδιακά τις πτήσεις της σε τέσσερις εβδομαδιαίως, με στόχο να φτάσουν τις 7-8 πτήσεις στα τέλη Αυγούστου.

Τέλος, όπως εκτιμάει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου Στράτος Ιωάννου, η φετινή τουριστική σεζόν υπολογίζεται να κλείσει με τζίρο που δεν θα ξεπερνάει το 25% για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ελκυστικός προορισμός

Με μότο «Από τον παράδεισο στη γη σε μόλις 120 χλμ.» η Ηπειρος με τις τέσσερις περιφερειακές της ενότητες – Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας- αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για όλες τις εποχές του έτους.

Μια Περιφέρεια, προίκα της οποίας είναι το φυσικό της περιβάλλον, και η οποία υποστηρίζει όλες τις μορφές τουρισμού, από πολιτιστικό και αρχαιολογικό τουρισμό, μέχρι θαλάσσιο, ορεινό, περιπατητικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό. Διαθέτει τουριστικές μονάδες για όλα τα βαλάντια, ο μέσος όρος των οποίων δεν ξεπερνά τα 20-30 δωμάτια, οικογενειακές επιχειρήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, υποστηρίζοντας παράλληλα τη σχέση ποιότητας – τιμής (value for money), αφήνοντας ικανοποιημένους τους επισκέπτες.

ΉπειροςCovid Free διακοπές 2020ελληνικός τουρισμός