Ελλάδα|21.12.2018 07:21

Αγανάκτηση με τους ληστές των ΑΤΜ-Τράπεζα φτιάχνει δική της ομάδα «ΔΙΑΣ»

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Νέους τρόπους αντιµετώπισης του µπαράζ εκρήξεων σε ΑΤΜ στην Αττική αναζητούν οι τράπεζες, καθώς το φαινόµενο έχει πάρει µεγάλες διαστάσεις, εγκυµονεί κινδύνους για τραυµατισµούς πολιτών και προκαλεί οικονοµική ζηµιά µεγάλου µεγέθους.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να θωρακίζουν τα ΑΤΜ µε σύγχρονα συστήµατα ασφαλείας και θωρακισµένα χρηµατοκιβώτια, ενώ µία από αυτές αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήµα παρακάτω. Στα µέσα Νοεµβρίου ενηµέρωσε εγγράφως τη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αττικής ότι για πέντε ηµέρες θα κυκλοφορούν στην Αθήνα 13 µοτοσικλέτες για την επιτήρηση επιλεγµένων τραπεζικών υποκαταστηµάτων και ΑΤΜ.

Η τράπεζα προσέθετε στην ενηµέρωσή της ότι στόχος της είναι η αποτροπή εγκληµατικών ενεργειών και πως οι µοτοσικλετιστές είναι υπάλληλοι ασφαλείας της τράπεζας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», το έγγραφο της τράπεζας διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ∆ΕΖΙ) της Ασφάλειας Αττικής, που είναι αρµόδια για τις διαρρήξεις µε στόχο ΑΤΜ.

Επιφυλάξεις

Η «οµάδα ΔΙΑΣ» της τράπεζας δηµιουργήθηκε για να προστατευτούν ΑΤΜ που θεωρούνται ότι είναι πιθανότερο να ανατιναχθούν, αλλά και για να εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις πριν από την εκδήλωση επιθέσεων.

Αστυνοµικές πηγές, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για την κίνηση αυτή, αναφέροντας ότι «η Αστυνοµία έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι µπορεί να πιάσει συµµορίες που επιτίθενται σε ΑΤΜ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εξαρθρωθεί έξι οργανώσεις. Μπορεί να γίνει επικίνδυνο να αναλάβουν χρέη περιπολίας άτοµα εκτός ΕΛ.ΑΣ. Από εκεί και πέρα είναι αδύνατο για τις Αρχές να φυλάνε όλο το 24ωρο τα 3.000 Μηχανήµατα Αυτόµατης Ανάληψης που υπάρχουν στην Αττική».

Η τράπεζα ενηµέρωσε µε επίσηµο έγγραφο τη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αττικής για τις προθέσεις της

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο η συγκεκριµένη τράπεζα θα συνεχίσει το επόµενο διάστηµα τις περιπολίες ή εάν θα ακολουθήσουν το παράδειγµά της και άλλες τράπεζες. Οι συµµορίες «χτυπούν» συνήθως µετά τις 2.00 το πρωί, όταν οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόµους της Αττικής ελαττώνονται σηµαντικά. Το τελευταίο διάστηµα έχουν λάβει χώρα πολλές αποτυχηµένες προσπάθειες αφαίρεσης των κασετινών µε τα µετρητά από ΑΤΜ.

Και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν αρχίσει να τα θωρακίζουν µε συστήµατα «αντι-gas», τα οποία εξουδετερώνουν το εισερχόµενο αέριο που διοχετεύουν οι συµµορίες για να τα ανατινάξουν, αλλά και µε θωρακισµένα χρηµατοκιβώτια που δεν ανοίγουν ούτε µε δυναµίτη.  Αστυνοµικές πηγές τονίζουν, πάντως, ότι το φαινόµενο θα µπορούσε να σταµατήσει οριστικά, όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, µε την τοποθέτηση ειδικού συστήµατος ασφαλείας το οποίο αχρηστεύει µε υγρό τα µετρητά µετά την έκρηξη.

Πριν από περίπου έναν µήνα η έκρηξη σε ΑΤΜ στον Βύρωνα κατέστρεψε το κατάστηµα µέσα στο οποίο βρισκόταν το ΑΤΜ, σηκώνοντας στο πόδι την περιοχή. Οι συµµορίες «χτυπούν» συνήθως µετά τις 2.00 το πρωί, όταν οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόµους της Αττικής ελαττώνονται σηµαντικά

Η τελευταία αποτυχηµένη προσπάθεια των «βοµβιστών των ΑΤΜ» έγινε προχθές τα ξηµερώµατα στα Γλυκά Νερά. Εκεί άγνωστοι προκάλεσαν έκρηξη σε αυτόµατο µηχάνηµα συναλλαγών που είναι τοποθετηµένο σε σούπερ µάρκετ στη λεωφόρο Λαυρίου. Παρά τις µεγάλες ζηµιές στο ΑΤΜ, που καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά και στην πρόσοψη του καταστήµατος, το χρηµατοκιβώτιο δεν άνοιξε και οι δράστες έφυγαν µε άδεια χέρια.

Υπολογίζεται ότι µόνο τους τελευταίους τρεις µήνες έχουν γίνει τουλάχιστον 20 εκρήξεις στην Αττική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ζηµιές ήταν πολλών χιλιάδων ευρώ, καθώς οι συµµορίες έχουν περάσει από τη χρήση αερίου στη χρήση µεγάλων ποσοτήτων δυναµίτη. «Χτυπούν συνήθως σε πυκνοκατοικηµένες γειτονιές, δίπλα από σπίτια. Κάποια στιγµή µπορεί να γίνει το κακό και να τραυµατιστεί διερχόµενος πολίτης. Επίσης, προκαλούν πλέον µεγάλες εκρήξεις και κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει να γκρεµίσουν κανένα σπίτι» εξηγεί αστυνοµική πηγή.

ληστές ΑΤΜΑΤΜτράπεζες