Ελλάδα|30.07.2020 20:08

Διάλογο για κλειστές δομές σε Λέσβο και Χίο ζητά το υπουργείο Μετανάστευσης

Newsroom

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επανέρχεται στο θέμα των νέων κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο, σε αντικατάσταση των ΚΥΤ Μόριας και ΒΙΑΛ, και μέσω διαρροών ζητά ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές Αρχές και κοινωνίες για την επιλογή κατάλληλων χώρων για την κατασκευή τους.
Πέντε μήνες μετά τον «πόλεμο» των ΜΑΤ με τους νησιώτες, και το «ναυάγιο» της επιχείρησης επιβολής νέων κέντρων σε επιταγμένες εκτάσεις στα δύο νησιά, το υπουργείο επανέρχεται στο θέμα, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου στη Λέσβο για επικείμενη κατασκευή «ΚΥΤ μαμούθ» στη Μόρια και για νέες επιτάξεις.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης διαψεύδουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και διευκρινίζουν πως δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια, ούτε έχει εκδοθεί πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετάται η επίταξη εκτάσεων.

«Θεωρεί απαραίτητο τον δραστικό περιορισμό των διαμενόντων στα σημεία εισόδου και προς τούτο πρώτον έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων, δεύτερον έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ασύλου και τρίτον έχουν μεταφερθεί ευάλωτες ομάδες διαμενόντων εκτός νήσων. Παράλληλα, λειτουργεί πρόγραμμα 5 χιλιάδων εθελοντικών επιστροφών και έχει επανεκκινήσει την διαδικασία απελάσεων, με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της χώρας», επισημαίνεται και προστίθεται πως είναι επίσης δεδομένο ότι δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες, ούτε τους κατοίκους η παρούσα κατάσταση.

«Χρειάζεται να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές, με χωρητικότητα σαφώς μικρότερη των σημερινών. Και με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες. Και παράλληλα με επαρκή χώρο για την διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διαδικασία που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάλογο όλων μας», καταλήγουν

μεταναστευτικόκλειστές δομές φιλοξενίαςυπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουΛέσβοςΧίος