Τα Ραγκουτσάρια Καστοριάς μέθυσαν τη Θεσσαλονίκη (pics+vid)
Τίμος ΦακαλήςΣτους ρυθμούς του... Θεού Διονύσου χορεύει το μεσημέρι του Σαββάτου (22/12) και για περισσότερες από τρεις ώρες η Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τους ξέφρενους ρυθμούς των ραγκουτσαριών τα οποία επισκέφθηκαν για ακόμη μια χρονιά την πόλη.
Πλήθος μεταμφιεσμένων μπουλουκιών ξεχύθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και στους γύρω δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας, συνοδευόμενοι από ορχήστρες χάλκινων οργάνων.
Τα μπουλούκια των Καστοριανών καρναβαλιστών-αψηφώντας το κρύο- χόρεψαν και τραγούδησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρασύροντας τους περαστικούς και ξεσηκώνοντας τους τουρίστες.
«Το καστοριανό ραγκουτσάρι σημαίνει για μας διασκέδαση. Βάζουμε τα προβλήματα αυτές τις μέρες πίσω. Διασκεδάζουμε όλοι μαζί. Συμμετάσχουμε μικροί, μεγάλοι στο καρναβάλι μαζί με τους τουρίστες» είπε στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού-Αθλητισμού του δήμου Καστοριάς Άννα Πετσάλνικου. Αναφερόμενη στην σημερινή επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη τόνισε ότι στόχος είναι να διαφημίσει ο δήμος τα ραγκουτσάρια, προσελκύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο 6 με 8 Ιανουαρίου στην Καστοριά για να παρακολουθήσει ζωντανά τα χειμερινά καρναβάλια.
Φορώντας περίτεχνες μάσκες για να ξορκίσουν το κακό από την πόλη αλλά και παραδοσιακές φορεσιές ζητούσαν κεράσματα από τους περαστικούς ενώ το άφθονο κρασί ανέβασε το κέφι στα ύψη.
Τα ραγκουτσάρια προέρχονται από το λατινικό rogatores που σημαίνει ζητιάνοι και φανερώνει μια παλιά συνήθεια των μεταμφιεσμένων που τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας διάφορα δώρα για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα, κάτι που επιτύγχαναν με τις τρομακτικές στην όψη μάσκες που φορούσαν.
- Ο «αγέλαστος» Βασιλιάς που γλύτωσε οριακά τον θάνατο στη γέννα- Έζησε για να γίνει ο κακός δαίμων της Ελλάδας
- Ακραία καιρικά φαινόμενα την Πρωταπριλιά: Τι τρόμαξε τους μετεωρολόγους, οι ομοιότητες με τον «Harry» και οι περιοχές που θα χτυπήσει
- Μαρινέλλα - Στέλιος Καζαντζίδης: Το πιο «καυτό» ζευγάρι του λαϊκού τραγουδιού
- Το «No Pasaran» της Κοβέσι: Απειλές, εκβιασμοί και το θρίλερ με τη λίστα των «10+»