Ελλάδα|12.08.2020 19:11

Κορονοϊός: Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των λουομένων

Newsroom

Μια ιδιαίτερη συνεργασία ανέπτυξε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της ακτογραμμής του. Συγκεκριμένα συμμετέχει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) και το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Technical University of Delf, στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο DESIGNSCAPES, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Το έργο αυτό στοχεύει στην κατανόηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού κατά την επίσκεψη στις παραλίες το καλοκαίρι του 2020 και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής και ασφαλέστερης εμπειρίας για τους πολίτες, που επισκέπτονται τις ελεύθερες ακτές του Δήμου, όπου δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταμέτρηση του αριθμού των εισερχομένων σε αυτές. Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με 27 χιλιόμετρα ακτογραμμής, επελέγη ως «πιλότος», προκειμένου μέσω της χρήσης της εργαλειοθήκης της ομάδας του DESIGNSCAPES και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, να βρεθούν καινοτόμα εργαλεία και λύσεις που θα ενισχύσουν την ασφάλεια του κόσμου που χρησιμοποιεί τις παραλίες. Εκτιμάται πως η τεχνογνωσία που θα παραχθεί, θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τον σχεδιασμό καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη στους παράκτιους δήμους.

Κατά τη πρώτη φάση του έργου, συστήθηκε ομάδα εργασίας για την παραγωγή ιδεών και προτάσεων και εκπονήθηκε ερωτηματολόγιο. Μέλη της ομάδας έργου επισκέφτηκαν ελεύθερες παραλίες του Δήμου και συνομίλησαν με λουόμενους για το κατά πόσο η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την εμπειρία τους στη θάλασσα, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας που λαμβάνουν. Στη συνέχεια, κατέγραψαν και επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις τους και το σχετικό ερωτηματολόγιο διακινήθηκε και ηλεκτρονικά, συγκεντρώνοντας διακόσιες και πλέον απαντήσεις. Ως συμπέρασμα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης των λουομένων και συχνή «υπενθύμιση» των μέτρων που πρέπει να τηρούν κατά την παραμονή τους στη παραλία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος προχώρησε στην υλοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης μέσω της τοποθέτησης ειδικού ενημερωτικού πλαστικοποιημένου εντύπου σε κάθε μία από τις 180 δωρεάν ομπρέλες, όπως και σε όλα τα αποδυτήρια και τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί στις δημοτικές παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση και στην τοποθέτηση αντισηπτικών σε ειδικές θήκες έξω από τις καμπίνες των αποδυτηρίων. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο 2020 στην «Ευρωπαϊκή Ομάδα Πόλεων» στις Βρυξέλλες.

παραλίαδήμος Βάρης Βούλας ΒουλιαγμένηςΚορονοϊός