Ελλάδα|14.08.2020 12:18

Ανατολική Αττική: H μεγαλύτερη επιχείρηση καθαρισμού μετά το «Αγία Ζώνη» από τις πλημμύρες της Εύβοιας

Κώστας Ασημακόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση καθαρισμού των παραλιών της Ανατολικής Αττικής που θεωρείται και η μεγαλύτερη μετά το Σεπτέμβριο του 2017 όταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη» είχε βυθιστεί στη Σαλαμίνα και είχε μολύνει με πετρέλαιο όλες τις ακτές της νοτιοδυτικής Αττικής.

Η θεομηνία που έπληξε την κεντρική Εύβοια και παρέσυρε τόνους υλικών, μπαζών, νεκρών ζώων και σκουπιδιών κατέληξαν στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα στο Δήλεσι, στα Πηγαδάκια, στο Χαλκούτσι, στο Βαρικό, στον Ωρωπό και στα Νέα Παλάτια ενώ λιγότερο επηρεάστηκαν ο Κάλαμος και οι Άγιοι Απόστολοι.

Έξι ημέρες μετά τη συμφορά στην Εύβοια και τους τόνους φερτών υλικών που κατέκλυσαν τις απέναντι παραλίες και τα μηχανήματα του Δήμου Ωρωπού και της Περιφέρειας Αττικής δίνουν μάχη με τα μπάζα.

Καύση στη χωματερή υλικά 5.000 φορτηγών

Παράλληλα έχει στηθεί μία δεύτερη μεγάλη επιχείρηση ώστε τα υλικά που συλλέγονται από τις παραλίες να τοποθετούνται σε κοντέινερ και στη συνέχεια να μεταφέρονται για καύση στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Σύμφωνα με έμπειρους χειριστές μηχανημάτων θα χρειαστούν περίπου 5.000 φορτηγά για να απομακρυνθούν οι τεράστιοι όγκοι μπαζών.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες 45 μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν σε παραλιακό μέτωπο 22 χιλιομέτρων που υπάρχει και το πιο σοβαρό πρόβλημα.

Το μεγάλο στοίχημα...

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη δίνεται μάχη με το χρόνο για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την υγειονομική κατάσταση των περιοχών και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και ο δεύτερος με την άμεση απορρύπανση αλλά και την αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Καθαρίστηκε ο Ωρωπός, αρχίζουμε δειγματοληψίες»

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη πρόκληση. Το εγχείρημα είναι τεράστιο αλλά μετά την άμεση βοήθεια που είχαμε από την Περιφέρεια Αττικής επιχειρούμε με ταχύτητα και αμεσότητα. Hδη καθαρίσαμε την παραλία του Ωρωπού και εντός των επομένων ωρών θα κάνουμε και τις πρώτες δειγματοληψίες νερού για να δούμε τα επίπεδα μόλυνσης και εάν η θάλασσα είναι κατάλληλη ώστε να παραδοθεί στους λουόμενους. Επίσης καθαρίστηκαν και οι παραλίες του Καλάμου και των Αγίων Αποστόλων και θα γίνουν και εκεί μετρήσεις», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

«Θα χρειαστούμε σίγουρα μία εβδομάδα»

Όπως τονίζει οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρύπανση της περιοχής του Χαλκουτσίου, στα Πηγαδάκια, στο Βαρικό και στην περιοχή των εκβολών του Ασωπού όπου εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα: «Εχουμε στη διάθεση μας 45 μηχανήματα που εργάζονται πυρετωδώς. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε.

Οι παραλίες που είναι πιο κοντά στη Χαλκίδα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκτιμώ πως θα χρειαστούμε σίγουρα μία εβδομάδα ακόμα για να καθαρίσουμε τις υπόλοιπες παραλίες και να αρχίσουμε δειγματοληψίες στο νερό για να δούμε τα επίπεδα μόλυνσης. Η επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην περιοχή μας και θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου και κυρίως τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε ώστε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να προχωρήσουμε σε απορρύπανση μιας μεγάλης έκτασης. Σημαντική ήταν και η επιχείρηση μεταφοράς των φερτών υλικών στη χωματερή Ανω Λιοσίων γιατί τα υλικά είναι πολλά και η εναπόθεση τους σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα αποτελούσε εστία μόλυνσης και πυρκαγιών».

ΧαλκίδαΩρωπόςρύπανσηπλημμύρεςΕύβοια