Ελλάδα|20.08.2020 10:28

Κικίλιας: Δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνας - Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος

Newsroom

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα, αν αυτό χρειαστεί, στις προνοιακές δομές, στον απόηχο των κρουσμάτων κορονοϊού που εμφανίζονται στις συγκεκριμένες δομές υψηλού κινδύνου.

Αναφορικά με τους οίκους ευγηρίας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας «αλλά είναι προτεραιότητα για μας», ενώ συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορονοϊό».

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε στη συνέχεια λόγο για δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα. «Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα - ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο», σημείωσε.  

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νόσος ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο. «Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε φτάσει στους 1000 νεκρούς την ημέρα, όπως στη Ισπανία και τη Βρετάνια. Είναι προφανές ότι υπάρχει διασπορά μετά το άνοιγμα στην κανονικότητα, στην Ισπανία είχαν πάνω από 3.500 κρούσματα, είχαν αύξηση κρουσμάτων στην Γερμάνια, τη Γάλλια την Ιταλία… Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος».

«Βάλτε μάσκα, τηρήστε αποστάσεις»

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε λίγο αργότερα πως «πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να σώσουμε έστω και μια ανθρώπινη ζωή», αναφέροντας πως «με πάνω από 200 κρούσματα σταθερά, και με μετρήσεις που μας ανησυχούν για την επιστροφή των νέων στις διακοπές, δυνάμει υπάρχει κίνδυνος». «Βάλτε μάσκα, τηρήστε αποστάσεις» παρότρυνε τους πολίτες, στη συνέχεια.

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σημείωσε ότι «ο προγραμματισμός είναι να υπάρχουν δόσεις εμβολίου για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τις ευπαθείς ομάδες. Το έχει προαγοράσει η Ευρώπη με 300 εκατ. συν 100  εκατ. δόσεις». 

Ανέφερε ότι τα ξημερώματα διακομίστηκε σε κάψουλα αρνητικής πίεσης ένας ανήλικος με Σινούκ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου από την Κάλυμνο, καθώς δείχνει ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

ΚορονοϊόςΒασίλης Κικίλιαςκρούσματα