Ελλάδα|23.08.2020 12:13

Κορονοϊός: Τα μισά από τα συνολικά κρούσματα της χώρας καταγράφονται τον Αύγουστο

Newsroom

Οι αριθμοί αναδεικνύουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφορικά με την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, κόντρα σε όσους επιμένουν να τον παίρνουν αψήφιστα. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα μισά από τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα καταγράφονται τον Αύγουστο, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στις Αρχές. 

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, τα 4.033 καταγράφηκαν τις πρώτες 22 ημέρες του τρέχοντος μήνα. Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου άρχιζαν να εμφανίζονται οι τριψήφιοι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς στις 3 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα και την αμέσως επόμενη ημέρα αυτά ανήλθαν σε 121. Εκτός από τα παραπάνω, εκείνο που επίσης προβληματίζει έντονα τους ειδικούς είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας στα νέα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει δύο διασωληνωμένους ασθενείς κάτω των 17 ετών. 

Φόβοι για τον συνδυασμό κορονοϊού - γρίπης από φθινόπωρο

αθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα σταθερά αυξημένα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας, τονίζοντας πως ο συνδυασμός του κορονοϊού με τη γρίπη είναι επικίνδυνος και θα φέρει το ΕΣΥ σε δραματική κατάσταση. 

Μιλώντας στο OPEN TV, η η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνησημείωσε σχετικά: ««Εάν φτάσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας τότε χάσαμε το παιχνίδι. Πραγματικά στην Ελλάδα κάναμε μεγάλες θυσίες για να κρατήσουμε χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων. Εύχομαι ότι δεν θα συμβεί μία αλλαγή της εικόνας που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Όμως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί σε διψήφιο ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων. Όταν φτάσουμε πάλι στο διψήφιο ο επόμενος στόχος είναι τα μονοψήφια κρούσματα. Έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε έναν καλό χειμώνα. Μην ξεχνάμε τη γρίπη που ξεκινάει από τον Οκτώβριο. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε και θα πρέπει να το λέμε συνέχεια. Κορονοϊός και γρίπη είναι επικίνδυνος συνδυασμός». 

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες, ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος υποστήριξε ότι «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού». 

Οι φόβοι αυτοί των ειδικών φέρνουν νωρίτερα φέτος τον εμβολιασμό του πληθυσμού ενάντια στη γρίπη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα ο κύκλος των εμβολιασμών για τη γρίπη, ώστε ο πληθυσμός να είναι προετοιμασμένος και να μην συμπέσουν πιθανά βαριά περιστατικά γρίπης  και covid-19. Ήδη, υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, ενώ οι δόσεις αναμένεται φέτος να είναι περισσότερες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ήδη έχουν παραγγελθεί 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης

Σε 20 περιφέρειες της χώρας έκτακτα περιοριστικά μέτρα 

Τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας σε καθημερινή βάση έφεραν επιπλέον μέτρα σε 20 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Αττική, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για την αποφυγή μετάδοσης της covid-19. 

Συγκεκριμένα, ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων επιβάλλεται στις Περιφέρειες και δήμους – περιοχές:

  • Αττικής
  • Κρήτης
  • Ανατολικής Μακεδονίας και (2) Θράκης,
  • Θεσσαλονίκης
  • Χαλκιδικής
  • Λάρισας
  • Κέρκυρας
  • Καρδίτσας
  • Πέλλας
  • Πιερίας
  • Μυκόνου
  • Πάρου
  • Θήρας
  • Βόλου
  • Κατερίνης
  • Ρόδου
  • Αντίπαρου
  • Ζακύνθου και
  • Κω

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ. Από το μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και οι υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας, αυτή καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών). Κατ' εξαίρεση, επιτρέπονται εντός των ορίων των συγκεκριμένων περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων, από τις ‪12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί η διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση παράβασης, τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και φθάνουν στην αναστολή της λειτουργίας για 20 ημέρες.

Η απόφαση ισχύει από τις 25 Αυγούστου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Ειδικώς, ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας η παρούσα ισχύει από τις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 7:00 π.μ. έως και τις 31 Αυγούστου 2020

ΕΟΔΥκρούσματαΚορονοϊός