Ελλάδα|04.09.2020 15:19

Κορονοϊός: 20 Βρετανοί μαθητές επέστρεψαν θετικοί από διακοπές στη Ζάκυνθο

Newsroom

Ενα ακόμα καλοκαίρι νεαροί Βρετανοί τουρίστες τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας στη Ζάκυνθο. Οι πτήσεις από τη Ζάκυνθο που φτάνουν στα αεροδρόμια της Βρετανίας θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες με τη Σκωτία και την Ουαλία να επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους γυρίζουν από το νησί του Ιονίου, ενώ ασκούνται πιέσεις και στην κυβέρνηση Τζόνσον να κάνει το ίδιο στην Μεγάλη Βρετανία.

Η Πολιτική Προστασία είχε αναγκαστεί να στείλει στις 29 Αυγούστου έκτακτο μήνυμα σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της Ζακύνθου, προκειμένου να τονιστεί η τήρηση των μέτρων προστασίας και οι περιορισμοί για τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ αφορά περίπου 20 Βρετανούς μαθητές που γύρισαν από τις διακοπές τους στη Ζάκυνθο έχοντας κολλήσει κορονοϊό και αναγκάζοντας, μάλιστα, το σχολείο τους να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων.

Ένας από τους μαθητές αυτούς υπερηφανεύονταν σε βίντεο που ανήρτησε στο Tik Tok ότι δεν φορούσε μάσκα εν πτήσει προς τη Ζάκυνθο με άλλους περίπου 30 φίλους του. Εκτός από τους 20 μαθητές του Sir William Borlase’s Grammar School στο Μπάκιγχαμσαϊρ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι έφηβοι ανάρτησαν και φωτογραφίες τους να κάνουν ηλιοθεραπεία και βίντεο, όπου χορεύουν και αγκαλιάζονται στη διάρκεια των διακοπών τους στο νησί του Ιονίου. Είχε προηγηθεί συνωστισμός στην παραλία του Λαγανά, με τους Βρετανούς να πίνουν και να μεθούν χωρίς να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Οι νεαροί τουρίστες προμηθεύονταν αλκοόλ από κάβες και συνεχίζουν να διασκεδάζουν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ανεξέλεγκτα στην παραλία, την οποία και αφήνουν γεμάτη σκουπίδια, μπουκάλια (κάποια από αυτά είναι σπασμένα) και κουτιά αναψυκτικών.

Οι πτήσεις γεμάτες εγωιστές «covidiots»

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ για όσα γίνονται στη Ζάκυνθο. Εκτός από τους 16 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και τους 20 μαθητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ακόμα επτά άτομα θεωρούνται ως πιθανά κρούσματα με πολλούς από αυτούς να μην φορούν μάσκες στο αεροπλάνο, όπως παραδέχεται μία από τους επιβάτες.


Η Στέφανι Γουάιτφιλντ ανέφερε στο BBC ότι η συγκεκριμένη πτήση ήταν γεμάτη από «”covidiots” – αυτούς, δηλαδή, που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους – και το πλήρωμα ήταν ανίκανο και δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο». Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δήλωσε ότι 16 επιβάτες της πτήσης 6215 από το ελληνικό νησί της Ζακύνθου προς το Κάρντιφ βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Gw Shankar από τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «όσοι επιστρέφουν από τη Ζάκυνθο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας». Η Στέφανι Γουάτφιλντ δήλωσε στο BBC ότι αυτή και ο σύζυγός της είχαν αποφασίσει να τεθούν σε απομόνωση, προτού ενημερωθούν για τα κρούσματα κορονοϊού.

«Αυτή η πτήση ήταν μια καταστροφή. Ο διπλανός μου είχε τη μάσκα στο λαιμό του. Όχι μόνο η αεροπορική εταιρεία δεν του συνέστησε να την ανεβάσει, αλλά του έδωσαν δωρεάν ποτό όταν είπε ότι γνώριζε ένα μέλος του πληρώματος», πρόσθεσε η Στέφανι.  «Πολλοί έβγαλαν τις μάσκες τους και περπατούσαν πάνω-κάτω στο διάδρομο για να μιλήσουν σε άλλους», σημειώνει.

ΖάκυνθοςδιακοπέςκρούσματαΚορονοϊόςτουρίστες