Ελλάδα|27.10.2018 13:42

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Σε 56' έφτασε το κύμα στην Ιταλία (vid)

Newsroom

Το τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό στη Ζάκυνθο έφτασε στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μετά από 26 λεπτά αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Οπως μπορεί να δει κανείς στο παρακάτω βίντεο του μετεωρολόγου, χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μία ώρα για να φτάσουν τα κύματα από το τσουνάμι στη θάλασσα του Λε Καστέλα, στην επαρχία Κροτόνε της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Κροτόνε τα αμέσως επόμενα λεπτά.

«Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα. Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου και συμπληρώνει: «Αρκετοί μάρτυρες παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Σαλέντο, στην ακτή μεταξύ Κάπο ντι Λεούτσα κι Οτράντο της Ιταλίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τσουνάμι στη Μεσόγειο. «Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι», σημειώνει ο Σάκης Αρναούτολου.

σεισμός Ζάκυνθος