Ελλάδα|18.09.2020 22:55

Κάτοικος Ιθάκης για κακοκαιρία Ιανός: Η χειρότερη καταστροφή από τον σεισμό του 1953

Κώστας Ασημακόπουλος

Τις πληγές τους - από την κακοκαιρία Ιανός - μετρούν οι κάτοικοι της Ιθάκης με τους πιο παλιούς να λένε σε μέλη των σωστικών συνεργείων και των εθελοντικών ομάδων πως η μανία της φύσης ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση εδώ και 67 χρόνια, δηλαδή, από το φονικό σεισμό του 1953. Το ευτύχημα είναι πως παρά την τεράστια ζημιά που έχει γίνει, δεν έχει σημειωθεί καμία απώλεια ζωής και τα συνεργεία του Δήμου και εθελοντικές ομάδες έχουν σπεύσει και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι για να παράσχουν βοήθειες.

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο

Μέχρι τις 21:30 το βράδυ της Παρασκευής στο νησί δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας και ούτε ίντερνετ ενώ λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης δεν υπάρχει και νερό. Ακόμα και η επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα γίνεται με δυσκολία είτε γιατί το δίκτυο είναι κορεσμένο είτε γιατί οι κάτοικοι κάνουν οικονομία στη μπαταρία των κινητών τους τηλεφώνων για ώρα ανάγκης. Με ανακούφιση οι κάτοικοι του νησιού πληροφορήθηκαν πως το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελπίζοντας πως τουλάχιστον θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.

«Η χειρότερη ζημιά από το 1953»

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο τουρισμού, Κωνσταντίνο Καραβία, που βρισκόταν στο δημαρχείο της Ιθάκης, όπου έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός από τον δήμαρχο, τους συμβούλους, εργαζομένους στον Δήμο αλλά και εθελοντές κατοίκους του νησιού για να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση. «Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη αλλά είμαστε όλοι ενωμένοι και συνεργαζόμαστε από το πρωί για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Το βασικό είναι πως δεν έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και αυτό είναι το σημαντικό μέσα από μία τέτοια θεομηνία. Είμαι 47 ετών και δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο στο νησί μας. Οι παλαιότεροι μας λένε πως τέτοια μανία της φύσης είχαν να δουν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953».

Χωρίς ρεύμα 20 ώρες

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στις 04.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής και όπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραβίας, οι ζημιές είναι μεγάλες τόσο στο νησί όσο και στην Κεφαλονιά και μόνο εάν έρθουν συνεργεία από την Πάτρα θα δοθούν λύσεις. Για την ώρα, όμως, αυτό είναι αδύνατο διότι υπάρχει απαγορευτικό στον απόπλου των πλοίων: «Η ζημιά έγινε με νοτιοανατολικό άνεμο που πέταξε έξω σκάφη, βούλιαξε ιστιοπλοϊκά και έβγαλε τη θάλασσα έξω προκαλώντας τεράστιες ζημιές».

Απαγόρευση κυκλοφορίας απόψε

Οπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραβίας, ο δήμος Ιθάκης με έκτακτη ανακοίνωση του επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για απόψε το βράδυ διότι το νησί είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, οι δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή έχουν πέσει δέντρα και είναι επικίνδυνοι: «Επιβάλλαμε απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας. Τα πάντα είναι στο σκοτάδι και οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι. Μάλιστα κινδυνεύει να κοπεί το νησί στα δύο καθώς η θάλασσα βγήκε έξω στην περιοχή Αετός και πήρε το μισό δρόμο. Απόψε το γύρισε σε δυνατό βοριά και συνεχίζει το απαγορευτικό. Ελπίζω αύριο να φτιάξει ο καιρός και να έρθει βαπόρι από την Πάτρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες στη ρευματοδότηση που είναι και το βασικότερο πρόβλημα».

«Δεν κινδυνεύουν ζωές»

Αυτή την ώρα ο δήμαρχος Iθάκης Διονύσης Στανίτσας βρίσκεται στο Κιόνι και στις Φρίκες όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές. Οπως είπε ο σύμβουλος του, στο Δημαρχείο και στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν γεννήτριες ρεύματος. Από το δημαρχείο οργανώνονται όλες οι επιχειρήσεις διάσωσης και βοήθειας στα πιο απομακρυσμένα σημεία αλλά και σε άτομα που βρίσκονται μόνα τους στα σκοτεινά σπίτια τους: «Εχουμε οργανωθεί καλά και εδώ στο δημαρχείο έχουμε ρεύμα και επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα έστω και με δυσκολίες. Είμαστε σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία. Εχουμε οργώσει όλο το νησί και καταγράφουμε τις ζημιές. Κυρίως καταγράφουμε τις ανάγκες των πολιτών για φάρμακα και προμήθειες. Εχουμε πάει σε όλα τα σπίτια και δεν κινδυνεύουν ζωές. Αυτό για μας είναι η προτεραιότητα. Από την άλλη μας ικανοποίησε το γεγονός πως το νησί κηρύχθηκε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης και από αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις».

Μεγάλες ζημιές στο Γυμνάσιο

Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα είναι οι ζημιές που έχει υποστεί το κτίριο του Γυμνασίου Ιθάκης καθώς ένα τεράστιο δέντρο 30 μέτρων ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω στην σκεπή του κτιρίου: «Ενα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η ζημιά στο Γυμνάσιο. Έπεσε ένα τεράστιο δέντρο και κοντεύει να καταρρεύσει η σκεπή του κτιρίου. Εχουμε επιτάξει όλους τους εργολάβους του νησιού και όλοι είναι επί ποδός για να δίνουν λύσεις όπου χρειάζεται. Μέσα στο λιμάνι στο Βαθύ βούλιαξε ένα ιστιοπλοϊκό. Μία ακόμα βύθιση ιστιοπλοϊκού είχαμε στο Κιόνι και άλλα δύο ιστιοπλοϊκά έμειναν ακυβέρνητα. Μεγάλες ζημιές είχαμε σε πολλά σκάφη στο Βαθύ, στο Κιόνη και στις Φρίκες».

καιρόςΙανόςκακοκαιρίαΙθάκη