Ελλάδα|20.09.2020 20:13

Καρδίτσα: Βουτηγμένη στη λάσπη από τον κυκλώνα Ιανό - Σοκαριστικές οι εικόνες

Newsroom

Tον απόλυτο εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τη σφοδρή θεομηνία που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός. Στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και στα Φάρσαλα, το Μουζάκι, τον Αλμυρό, καθώς και σε πολλά χωριά της περιοχής η κατάσταση είναι δραματική με τις βασικές υποδομές διαλυμένες και ολόκληρες περιουσίες να έχουν καταστραφεί.

Στον απολογισμό των θυμάτων προστέθηκε το πρωί της Κυριακής ένας 62χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε από τη στέγη του σπιτιού του, που κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα στο χωριό Καστανιές. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

Άνδρες της ΕΜΑΚ συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπαν ότι εντόπισαν τον άτυχο 62χρονο καθισμένο στην πολυθρόνα του. Ο 62χρονος βρήκε τραγικό θάνατο καθώς μία ολόκληρη πλαγιά κατολίσθησε και καταπλάκωσε το σπίτι του. Κάτοικοι του χωριού Καστανιές είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τους δρόμους και πολλά σημεία του δάσους να μετατρέπονται σε ορμητικούς χειμάρρους. Μάλιστα η πρόσβαση στο χωριό ήταν δύσκολη ενώ οι άνδρες της ΕΜΑΚ δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το χωριό για ένα 24ωρο. 

Βασιλί Φαρσάλων: Εκατοντάδες άστεγοι από τα πλημμυρισμένα σπίτια 

Στο Βασιλί Φαρσάλων θρηνούν ένα από τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας ενώ εκατοντάδες είναι οι άστεγοι από τα πλημμυρισμένα σπίτια τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 43χρονης - Αποκλεισμένη η Οξυά

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού της 43χρονης στο Μουζάκι που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες Σάββατο, αλλά όχι και η ίδια. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 3 drones της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ συμμετέχουν και εθελοντές. Την ίδια ώρα περίπου 40 άτομα στο χωριό Οξυά -κυρίως μεγάλης ηλικίας με προβλήματα, μια έγκυος και ένα μικρό παιδάκι- είναι αποκλεισμένοι χωρίς νερό και ρεύμα αλλά το σημαντικότερο χωρίς οδική πρόσβαση, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί.

Κλειστά Δευτέρα - Τρίτη τα σχολεία στο Μουζάκι

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μουζακίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών του δήμου, κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη τη μετακίνηση των μαθητών.

Επιχείρηση διάσωσης ηλικιωμένης με βάρκα στα Ορφανά Καρδίτσας

Πάνω από 770 διασώσεις εγκλωβισμένων στην Θεσσαλία έγιναν μετά το πέρασμα του Ιανού. Οικογένεια με το τρίχρονο παιδάκι της εγκλωβίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στα Φάρσαλα ενώ στο χωριό Ορφανά της Καρδίτσας οι διασώστες πήραν αγκαλιά μια ηλικιωμένη για να μπορέσουν να τη βγάλουν από το πλημμυρισμένο σπίτι της.

Καρδίτσα: Βουτηγμένη στη λάσπη από τη θεομηνία

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη της Καρδίτσας. Περισσότερες από 5.000 κατοικίες και καταστήματα πλημμύρισαν, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες είναι δύσκολες. Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από μονοκατοικίες οι οποίες κατέρρευσαν σαν χαρτί από τη διαβρωτική ορμή των νερών. Η κάμερα του Open TV κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες. «Έχουν πλημμυρίσει 5.000 σπίτια μέσα στην Καρδίτσα. Έχουμε κανονίσει με τα ξενοδοχεία και δέχονται τους πληγέντες. Η πόλη δεν έχει ρεύμα, όπως επίσης και πολλά χωριά. Υπάρχουν και χωριά που δεν έχουν νερό», είπε στο Ανοιχτό Κανάλι ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Στην Καρδίτσα τις επόμενες μέρες ο Μητσοτάκης

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, στις οποίες θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από την κακοκαιρία Ιανός που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας κι άφησε πίσω του νεκρούς κι ανυπολόγιστες ζημιές, σε σπίτιαεπιχειρήσειςκαλλιέργειες, στο οδικό δίκτυο και γενικότερα στις υποδομές.

Αυτά είναι τα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες

  • 5.000€ εφάπαξ επίδομα ανά κατοικία

  • 600€ για άμεσες ανάγκες ανά νοικοκυριό

  • 600€ επιπλέον οι πολύτεκνοι και οι ΑμΕΑ

  • οικοσυσκευές κύριας κατοικίας έως 6.000€

  • βαριά τραυματίες/αναπηρία 4.500€

  • αναστολή πληρωμών για 6 μήνες για όλους

  • υποδομές: 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο

  • Αγρότες: Αμεση καταγραφή και άμεση καταβολή

  • Επιχειρήσεις: 30% - 70% αξίας εξοπλισμού

  • Εφάπαξ ενίσχυση 8.000€ ανά επιχείρηση

ΚαρδίτσακακοκαιρίαΙανόςΘεσσαλία