Ελλάδα|20.09.2020 22:24

Άσσος Κεφαλονιάς: O παράδεισος που o Ιανός έκανε κόλαση

Newsroom

Δραματική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά. Χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, προσπαθούσαν με φακούς να αναζητήσουν ό,τι έχει απομείνει από τα υπάρχοντά τους.

Αντίστοιχα, στην Άσσο, ολόκληρο το χωριό θάφτηκε κάτω από πέτρες που το σκέπασαν κυλώντας από το βουνό, καταπλακώνοντας τα πάντα. Το γραφικό λιμανάκι ουσιαστικά δεν υπάρχει πια, τα σκάφη που υπήρχαν καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τουλάχιστον 25 αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά.

Οι εικόνες που έρχονται από αυτό το πανέμορφο μέρος την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας, είναι αποκαρδιωτικές. Η κάμερα του Open tv βρέθηκε στο νησί και κατέγραψε τις απίστευτες καταστροφές.

Στο μεταξύ, σαράντα τρία συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17/09/2020 - 18/09/2020 στην Κεφαλονία, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» ενώ σε εννέα σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και εννέα (09) σκάφη προσάραξαν.

Κλειστές θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη (21 & 22/9) όλες οι σχολικές μονάδες στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς. Στην ανακοίνωση της επικαλείται την «ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο αλλά και ζημιών που έχουν παρατηρηθεί σε πλήθος σχολικών μονάδων».

Για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταιγίδα «Ιανός» ενημερώθηκε αναλυτικά σε σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Π.Ε. Ζακύνθου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

"Γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα συνεργεία της ΔΕΗ, με τις βλάβες να φθάνουν τις 650" ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ακόμα συμπλήρωσε ότι "το νησί δέχτηκε μια καιρική επίθεση, από την επίθεση αυτή δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο δίκτυο, και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια μέσα στο χρόνο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες".

Στη συνέχεια, για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, (εξαιτίας του οποίου για 48 ώρες μετά την καταιγίδα η Ζάκυνθος βρίσκεται στο σκοτάδι) δήλωσε ότι "χθες το μεσημέρι πέρασαν 21 στελέχη τα οποία δουλεύουν νυχθημερόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, διότι οι άνεμοι δεν ξηλώνουν μόνο τα δίκτυα, αλλά και δέντρα – και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ανθρώπων της ΔΕΗ".

Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: "Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης και κάποια μικρά προβλήματα με τις μικρές τάσεις, θα αποκατασταθούν έως αύριο το πρωί".

ΙανόςΑσσοςΚεφαλονιά