Ελλάδα|28.09.2020 18:27

Θεσσαλονίκη: Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Εβραϊκό Μουσείο

Newsroom

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Στην ξενάγηση του Μάικ Πομπέο στο Μουσείο βρισκόταν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ethnos.gr/Πομπέο

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο. Ο κ. Πομπέο είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

ethnos.gr/Πομπέο

Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν, ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς, τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

T

Μάικ ΠομπέοΕβραϊκό Μουσείοεπίσκεψη