Ελλάδα|29.09.2020 14:02

Γιατροί θα περπατήσουν γρήγορα με μάσκα για να αποδείξουν ότι είναι ακίνδυνη

Newsroom

Να αποδείξουν ότι η χρήση μάσκας δεν επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα θα επιχειρήσουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μία ομάδα γιατρών, με τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας θα περπατήσει με γρήγορο βάδην από τα γραφεία του συλλόγου, στην οδό Αριστοτέλους, μέχρι τις "Ομπρέλες" της Νέας Παραλίας, μία απόσταση περίπου δύο χιλιομεέτρων. Κατά τον τερματισμό, πνευμονολόγοι με οξύμετρα θα μετρήσουν στους συμμετέχοντες τα επίπεδα κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο, ύστερα από έντονη δραστηριότητα με χρήση μάσκας.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της ενημερωτικής επιστημονικής διαδικτυακής εκδήλωσης, με τίτλο σε #εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ, στο πλαίσιο της οποίας ειδικοί επιστήμονες θα αποδείξουν ότι η χρήση της μάσκας είναι ακίνδυνη για τα παιδιά και τους ενήλικες κι εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα σταγονίδια του αέρα, όπως ο κορονοϊός. Την εκδήλωση θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες LIVE μέσα από την ιστοσελίδα του ΙΣΘ www.isth.gr

«Οι εξάρσεις και οι υφέσεις της πανδημίας στην Ελλάδα, εν αναμονή του εμβολίου που θα προστατεύσει την ανθρωπότητα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες νόσους, επιβάλλει στον ιατρικό κόσμο να ενημερώνει και να κινητοποιεί δυνάμεις συνεχώς ώστε να μηδενίσουμε, μαζί και ο καθένας χωριστά, τον κίνδυνο να ζήσουμε καταστάσεις γειτονικών χωρών και μάλιστα με πολύ καλύτερο εθνικό σύστημα υγείας», αναφέρει. ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας με αφορμή τη διοργάνωση της ημερίδας. 

Όπως αναφέρει ακόμα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «οφείλουμε για την ασφάλεια όλων, να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα  προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μην απειλούνται κι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, ατομικής υγιεινής και η απαραίτητη και αναγκαία χρήση μάσκας, είναι τα βασικά όπλα που διαθέτουμε προς το παρόν σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο εχθρό της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων μεταξύ μας, είναι... μονόδρομος».

Η διαδικτυακή ενημερωτική επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου,  στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του ΙΣΘ, Πλ. Αριστοτέλους 4. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και πλαστικός χειρουργός, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής και κοσμήτορας της σχολής επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Θα μιλήσουν οι Ιωάννης Τσανάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και ομότιμοςκΚαθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και Επεμβατικός Πνευμονολόγος καθώς και ο Βασίλης Ζασπάλης, καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας των υλικών.

μάσκαγιατροί