Ελλάδα|02.10.2020 23:31

Κορονοϊός: Ανησυχία για τετραψήφια κρούσματα ημερησίως - Σταθερή αύξηση διασωληνωμένων

Newsroom

Μια κουβέντα του Γκίκα Μαγιορκίνη στη διάρκεια της σημερινής (2/10) ενημέρωσης για τον κορονοϊού, μεγαλώνει την αγωνία και αυξάνει την ανησυχία για τα όσα έπονται. «Προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού» είπε χαρακτηριστικά και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για τετραψήφια νούμερα ημερησίως, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς.

Για μία ακόμη ημέρα η Αττική ήταν με διαφορά στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και αποτέλεσε το επίκεντρο των δηλώσεων τόσο του Νίκου Χαρδαλιά όσο και του Γκίκα Μαγιορκίνη. Τα 207 κρούσματα στην περιφέρεια Αττικής την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, από τα 432 συνολικά, όχι μόνο δεν εφησυχάζουν τις Αρχές αλλά δημιουργούν μεγαλύτερο πονοκέφαλο, καθώς στόχος τους είναι να μη χρειαστεί να παρθούν νέα μέτρα (αντίθετα, παρατάθηκαν τα νυν) που θα κουράσουν τους κατοίκους των περιοχών και πιθανώς να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα

H γεωγραφική κατανομή

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού εξακολουθεί, λοιπόν, να βρίσκεται για άλλο ένα 24ωρο η Αττική καθώς εντοπίστηκαν 207 κρούσματα κορονοϊού. Την ίδια ώρα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (117) εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Αναλυτικά, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ επιπλέον 460 επιπλέον κρούσματα. Από τα 432 εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα – ενώ 12 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα:

  • 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

«Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. 2.991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.

Ο εκνευρισμός του Νίκου Χαρδαλιά

Παράταση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορoνοϊός», επεσήμανε ο ίδιος.

«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», τόνισε και επανέλαβε το… καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες.

«Θα επανέλθω» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Είναι ένα θέμα που μας ρωτάτε συνέχεια. Σήμερα είχαμε 460 κρούσματα και τα 150 αφορούν σε συρροές. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει έξαρση που πρέπει να μας τρομάξει. Δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική. Για παράδειγμα πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και ξεκινήσαμε συγκεκριμένες πρακτικές. Το ποσοστό αυτό κρατιέται σταθερό και υποχωρεί, κάποιοι δήμοι πιέζονται, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική είναι σταθερός. Εμείς θα επιμείνουμε σ’ αυτό και καλούμε τους συμπολίτες μας που έδειξαν απίστευτη υπομονή και αυταπάρνηση. Και σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή να κάνουν αυτό που ξέρουν.

Προφανώς αν κερδίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των μέτρων, την σοβαρότητα του ιού, αρνούνται να δουν τι γίνεται παγκοσμίως και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε στο επόμενο μέτρο. Διότι πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν οικογένειες. Υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό του καθενός. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, νηφάλιοι, πρακτικοί. Ας παραμείνουμε όλοι σε μία στρατηγική την οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε προσπαθήσει να εφαρμόσουμε. Κι αυτή είναι μία: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Έτσι και το κάνουμε όλοι, θα μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να κερδίσουμε αυτή τη μάχη στον μεγάλο πόλεμο με τον ιό».

«Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται» σχολίασε, ενώ τόνισε πως «πρέπει να τηρούνται τα μέτρα». Η αύξηση των νοσούντων που χρειάζεται να διασωληνωθούν ανησυχεί τους ειδικούς ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους παραμένει εκτεταμένη η διασπορά του κορονοϊού στις νεαρότερες ηλικίες, με τον μέσο όρο να είναι μόλις στα 39 έτη. Ο ίδιος σημείωσε πως το δεύτερο κύμα του ιού είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, ενώ ενημέρωσε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τα οποία καταγράφονται κάθε μέρα.

Για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στον ιό. Ταυτόχρονα υπάρχει αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο με εξαίρεση το προσωπικό. Τέλος, ο ΕΟΔΥ κάνει καθημερινά τεστ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην Πέλλα - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Κύθνο

Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

ΚορονοϊόςΠέλλακρούσματαΑττικήΓκίκας ΜαγιορκίνηςΝίκος Χαρδαλιάς