Κορονοϊός - Λινού: Μόνο η μάσκα δεν προστατεύει στον συνωστισμό, λιγότεροι μαθητές στις τάξεις
NewsroomΓια τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, για την ενδεδειγμένη αναλογία μαθητών σε κάθε τάξη, αλλά και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μίλησε στο Open TV, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα μέτρο όπως αυτό της μάσκας δεν το εφαρμόζουμε ούτε καν στο επίπεδο της αυστηρής σύστασης. Δεν γνωρίζω γιατί γίνεται αυτό αλλά σίγουρα μεγαλώνει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα μέσα στα νέα κρούσματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά», ανέφερε η κυρία Λινού σχετικά με τη χρήση μάσκας.
Σχετικά με την ενδεδειγμένη αναλογία μαθητών στις σχολικές αίθουσες επεσήμανε ότι «εάν πετύχουμε τα παιδιά να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου μέσα στην αίθουσα θα είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μειώνοντας τον αριθμό μαθητών, είτε μεγαλώνοντας τις σχολικές αίθουσες».
Αναφορικά με το συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση μάσκας η καθηγήτρια επιδημιολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε πως «η μάσκα λειτουργεί όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τις αποστάσεις, με την ατομική προστασία (καθαριότητα), με τη χρήση αντισηπτικών. Με την εικόνα που βλέπουμε δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού.
- Άμεση ανάλυση: Το τετ α τετ Τραμπ - Ερντογάν, τα πολλαπλά μηνύματα και οι υποσχέσεις
- Η «ακτινογραφία» της ψήφου: Σε ποιες ομάδες διατηρεί σαφές προβάδισμα η Ν.Δ.- Πόσοι θέλουν πολιτική αλλαγή
- Εξιχνιάστηκε δολοφονία μετά από 41 χρόνια: Τα στοιχεία 644 χιλιόμετρα μακριά που «έδεσαν» την υπόθεση
- Αυτές είναι οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2026 - Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα