Ελλάδα|06.10.2020 12:23

Κορονοϊός - Παρασκευής: Γιατί δεν είναι εύκολη η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική

Newsroom

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open για τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν σε Αχαΐα και Ιωάννινα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και εξήγησε γιατί στην Αθήνα, που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δεν τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

«Το ζητούμενο είναι να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο στον βαθμό του λογικού. Κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε κορονοϊό όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας. Επομένως, μπορεί η μάσκα να μας προστατεύει όταν βρισκόμαστε κοντά με κάποιον αλλά δεν την χρειαζόμαστε όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός», ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασκευής και στη συνέχεια εξήγησε γιατί η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική δεν είναι εύκολη. «Στην Αττική υπάρχει μεγάλη ετερογένεια, μεγάλος πληθυσμός και μεγάλη πυκνότητα και η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι τόσο εύκολη». 

Ο καθηγητής επεσήμανε, ωστόσο, ότι η σύσταση για την χρήση μάσκας είναι παντού ίδιες: «Φοράμε πάντα τη μάσκα - ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους- όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.  «Εξετάζεται και για την Αττική ποιο είναι το καλύτερο μέτρο, έτσι ώστε (η χρήση μάσκας) να εφαρμόζεται στον μεγαλύτερο βαθμό και να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα» σημείωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, ενώ επεσήμανε ότι εάν η μάσκα γίνει υποχρεωτική ίσως γίνει «πιο σαφές» για όλους και «πιο εύκολα μεταφράσιμο» το ότι πρέπει να φοριέται όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όσον αφορά το εξιτήριο που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε 48 ώρες από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό, αλλά και για την συμβουλή που έδωσε, χωρίς να φορά μάσκα, στους Αμερικανούς «να μη φοβούνται» την πανδημία, ο Δημήτρης Παρασκευής επεσήμανε ότι «εξαρχής ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για μία απλή γρίπη, που δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν βοηθάει να περιορίσουμε την πανδημία και είναι και ένας από τους λόγους που οι πολίτες στις ΗΠΑ μπορούν να πειστούν πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες περιοχές  (για την επικινδυνότητα του ιού)». 

μάσκαμέτρα κορονοϊόςΚορονοϊός