Ελλάδα|11.10.2020 22:53

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε Νίκαια, Πέραμα και Κερατσίνι κυριαρχεί ο φόβος του φασισμού

Newsroom

Η 7η Οκτωβρίου 2020 σήμανε μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος απέναντι στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, τη δικαίωση της οικογένειας Φύσσα και όλων όσων υπέφεραν από τη δράση των ναζί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, έφερε στο προσκήνιο όλα όσα προηγήθηκαν της καταδίκης της οργάνωσης, με βασικό «σταθμό» στην αναδρομή αυτή, την «άλωση» τριών παραδοσιακά εργατικών και «κόκκινων» περιοχών, της Νίκαιας, του Περάματος και του Κερατσινίου, από τα φασιστικά ιδεώδη

Πεπεισμένοι πως απαλλαχθήκαν από τη Χρυσή Αυγή αλλά όχι και από τους χρυσαυγίτες, δηλώνουν κάτοικοι των περιοχών αυτών, στις οποίες η εγκληματική οργάνωση δρούσε επί τουλάχιστον μία δεκαετία. Έκδηλος είναι ο φόβος σε γειτονιές της Νίκαιας και του Περάματος ενώ, στο Κερατσίνι, όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ο κόσμος υποστηρίζει πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε στις 7 Οκτωβρίου.

«Καθόμασταν στα σπίτια. Ποιος θα βγει να τα βάλει με αυτούς;», δηλώνει στην κάμερα του OPEN TV κάτοικος της περιοχής ενώ άλλη κάτοικος τονίζει πως ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του, φοβούμενος τι θα συμβεί στο εξής. Για τον δήμαρχο της Νίκαιας, η φτώχεια και η οικονομική κρίση ήταν που εξέθρεψαν τον φασισμό στην περιοχή, ο οποίος δηλώνει ότι η νέα κρίση λόγω του κορονοϊού καθιστά την τοπική κοινωνία επιφυλακτική και φοβισμένη. «Όσο ο κόσμος πεινάει, ο φασισμός θα τρέφεται», δηλώνει ένας άλλος κάτοικος. 

Και πώς να μην είναι διάχυτος ο φόβος, εξάλλου, αφού ο σκληρότερος πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, δρούσε στη Νίκαια; Εφιαλτικό ήταν το πέρασμα της Χρυσής Αυγής και από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Περισσότερα, στο βίντεο του OPEN TV που ακολουθεί:

Μέχρι το 2018 συνέχιζαν την εγκληματική τους δράση

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στον ανακριτή τον Οκτώβριο του 2013 και κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Απρίλιο του 2015, η οργάνωση συνέχισε να δρα με τον ίδιο παράνομο τρόπο σαν να μην είχε συμβεί τίποτε, έως και το 2018. Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, η Χρυσή Αυγή διατήρησε το ίδιο «modus operandi», με τα τάγματα εφόδου και τη χρήση βίας, μέχρι και το 2018.

Ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2017 ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης δέχθηκε επίθεση πίσω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Μεσογείων και κατέληξε στο νοσοκομείο. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Ευγενία Κουνιάκη, συνήγορος των αλιεργατών, περιμένοντας το τρόλεϊ για να πάει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δέχθηκε επίθεση εντός του οχήματος από μέλη της οργάνωσης. Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ...

Περισσότερα, στο βίντεο του OPEN TV που ακολουθεί: 

Χρυσή Αυγήδίκη Χρυσής ΑυγήςΝίκαιαΠαύλος Φύσσας