Ελλάδα|14.10.2020 14:01

Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Σοφία Σπίγγου

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ την ίδια ποινή έλαβαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος για το ίδιο αδίκημα. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα. 

Στους διευθυντές της οργάνωσης που είχαν και παράνομη οπλοκατοχή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής και Παππάς), επιβλήθηκε -εκτός από τα 13 χρόνια κάθειρξης- ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 έτος και χρηματική ποινή.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη 7 ετών, ενώ οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Ελένη Ζαρούλια, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών. 

Οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Νίκος Μίχος και Μιχαήλ Αρβανίτης που είχαν λάβει ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξη. 

Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση του επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών, για οπλοκατοχή ποινή 4 ετών και 4 ετών ακόμη για οπλοχρησία. Οι υπόλοιποι συμμέτοχοι στην υπόθεση της δολοφονίας του Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την εγκληματική οργάνωση από 3 χρόνια φυλάκιση έως 6 χρόνια κάθειρξη με εξαίρεση τον Ρουπακιά ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  

Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα. Στην υπόθεση των αλιεργατών το δικαστήριο τιμώρησε τους 5 κατηγορούμενους σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 3 χρόνια φυλάκιση εκτός από τον πυρηνάρχη του Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ο οποίος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 ετών ο καθένας για κάθε μία από τις τρεις επιθέσεις.

δίκη Χρυσής ΑυγήςποινέςΧρυσή ΑυγήΝίκος ΜιχαλολιάκοςΓιώργος Ρουπακιάς