Ελλάδα|15.10.2020 19:28

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τρέχουν για την αναστολή ενώ ήταν άφαντοι επί 5,5 χρόνια

Newsroom

Για το πρωί της Παρασκευής διέκοψε το δικαστήριο την δίκη της Χρυσής Αυγής. Την Πέμπτη, στο δικαστήριο κατέθεσαν συγγενείς των μαρτύρων, που κλήθηκαν από τους καταδικασθέντες. Μάλιστα, στο δικαστήριο εμφανίστηκαν από το... πουθενά μερικοί από τους καταδικασθέντες της υπόθεσης, οι οποίοι ωστόσο από την έναρξη της διαδικασίας έως και σήμερα ήταν απόντες και την τελευταία στιγμή επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τη θέση τους.  Ο Κωνταντίνος Μπαρμπαρούσης, εδώ και περίπου 5,5 χρόνια δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στη δικαστική αίθουσα.

Μάλιστα, όταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που έχει καταδικαστεί για τη διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση εμφανίστηκε στο δικαστήριο, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη του είπε: «Κοιτάξτε. Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα, αφού ήρθατε, καθίστε μαζί με τους κατηγορουμένους». Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, μάλιστα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με τον πατέρα του, ως μάρτυρα.  Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κάπως έτσι, η δίκη της Χρυσής Αυγής που θα συνεχιστεί την Παρασκευή, συνεχίστηκε με «παρέλαση» μαρτύρων και επιχειρήματα προς το δικαστήριο.  Ο Βασίλης Σιατούνης ήταν ο πρώτος καταδικασμένος στη δίκη, που πήρε ο ίδιος τον λόγο. Αφού έδωσε το αποφυλακιστήριό του με τους όρους στην Πρόεδρο του Εφετείου, τονίζοντας ότι τους τηρεί, δήλωσε: «Μένω με τη μητέρα και τον αδελφό μου. Η μητέρα μου είναι στο κρεβάτι. Δεν μπορώ να της εξηγήσω τον λόγο που θα μπω φυλακή».

«Ο Πατέλης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος»

Στο δικαστήριο κατέθεσε, επίσης, μια φίλη και γειτόνισσα του Γιώργου Πατέλη«Μας βοήθησε όταν δεν είχαμε να φάμε στην οικογένειά μου. Ο σύζυγος μου είχε χάσει τη δουλειά, πήγαμε στα γραφεία (της Χρυσής Αυγής). Με αγκάλιασε, με βοήθησε, μου πλήρωσε λογαριασμούς, μου έδινε τρόφιμα, τα πάντα, αυτό διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος ο Πατέλης. Είναι εξαιρετικός και οικογένειάρχης, στηρίζει πολύ και το παιδί τού το οποίο παρακολουθεί ψυχίατρος. Το πηγαίνει ο Γιωργος» είπε κλαίγοντας η μάρτυρας. «Δεν πρέπει να μπει φυλακή αυτός ο άνθρωπος. Το παιδί, που έχει τεράστια ψυχολογικά προβλήματα, εξαρτάται από τον πατέρα του. Με έπιασε το παιδί από τα πόδια και με παρακάλαγε» κατέληξε η μάρτυρας για τον καταδικασμένο για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Η «περιπέτεια με τον Πακιστανό»

Σαν «περιπέτεια με τον Πακιστανό» χαρακτήρισε την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τον εντολέα του Χρήστου Στεργιόπουλου, ο συνήγορός του. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα. Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος» είπε.

Τα δάκρυα για τον Καζατζόγλου

Με λυγμούς κατέθεσε η αρραβωνιαστικιά του Ιωάννη Καζατζόγλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες στο δικαστήριο. «Ο πατέρας του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Μεγαλώνει και τα δικά μου παιδιά», δήλωσε η μάρτυρας, αποκαλύπτοντας ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ζητώντας από το δικαστήριο να δώσει αναστολή της ποινής του. 

Η ανατροπή για τον Λιακόπουλο

«Έχει λευκό ποινικό μητρώο... εκτός βέβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης» επεσήμανε ο συνήγορος του Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμαν. Ο υπερασπιστής του ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του να επανέλθει στην κοινωνία». 

Ο ανιψιός του Κουζήλου

«Ο Νίκος Κούζηλος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Έχει ένα ανήλικο παιδί. Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του» είπε στην κατάθεσή του ο ανιψιός του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς να του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. 

Ο Μπαρμπαρούσης πήγε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον πατέρα του

Νωρίτερα στο Εφετείο Αθηνών παρουσιάστηκε ένας εκ των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής ΑυγήςΚωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ζητώντας αναστολή της ποινής του. Ως μάρτυρα υπεράσπισης, έφερε τον πατέρα του! Ο ηλικιωμένος άνδρας ήρθε υποβασταζόμενος από τον πρώην βουλευτή και καταδικασμένο πλέον μέλος εγκληματικής οργάνωσης, καθώς έχει προβλήματα όρασης.

«Μένει μαζί μας από τότε που δεν βγήκε βουλευτής. Ήταν παντρεμένος, χώρισε, δεν τα βρήκαν. Τα παιδιά του μένουν με τη μητέρα τους, είναι 8, 9 και 10 χρόνων. Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Έχει διατροφή 1.500 ευρώ βοηθάμε κι εμείς, καμία κότα, κανένα αυγό. Εγώ είμαι τελειωμένος αν μπει φυλακή. Όταν ήταν βουλευτής στην Αθήνα μέχρι το 2017 τον Μάιο εγώ δεν είχα πρόβλημα. Η γυναίκα μου έχει προβλήματα υγείας. Οικονομικά μας βοηθάει ο γιος μου. Ούτε τη διατροφή για τα παιδιά του θα μπορεί να δώσει, ούτε εμένα να βοηθήσει. Θέλω 2-3 ταξί το μήνα να κατεβαίνω από το χωριό στην Αθήνα».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Μπαρμπαρούση υποστήριξε: «Ο κατηγορούμενος δεν προετοίμασε τη φυγή του, δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του. Οι γονείς του τον έχουν ανάγκη. Είναι κοντά τους ως συμπαραστάτης. Συνδράμει στις ελιές και στα ζώα. Έχει 3 παιδιά, πληρώνει διατροφή».

Ακολούθως έγινε κι ο εξής διάλογος ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, και τον Μπαρμπαρούση:

Μπαρμπαρούσης: Μπορώ να αποχωρήσω κι εγώ (σ.σ: ύστερα από την κατάθεση του πατέρα του);

Δικηγόρος: «Είναι θέμα σεβασμού να συνοδεύσει τον πατέρα του».

Πρόεδρος: «Κοιτάξτε. Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα, αφού ήρθατε, καθίστε μαζί με τους κατηγορούμενους».

ποινέςΧρυσή Αυγήδίκη Χρυσής Αυγής