Πολιτική|13.05.2024 23:10

Το δεύτερο «one minute» του Ερντογάν ήταν στον Μητσοτάκη: Πώς σχολιάζουν στην Τουρκία την ένταση για τη Χαμάς

Μαρία Ζαχαράκη

Στιγμή έντασης δημιουργήθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αναφορές στη Χαμάς και στο μέτωπο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κανένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, ούτε η μειονότητα στη Θράκη, ούτε η μετατροπή της «Μονής της χώρας» σε τζαμί.

Ο στόχος του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε αναπάντητη καμία λέξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με αυτό το θέμα, καθώς απευθύνεται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο που στηρίζει πολύ τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους και δεν ήθελε να φανεί ότι όταν κάποιος λέει μπροστά του τη λέξη «τρομοκράτες» για τη Χαμάς εκείνος δεν δίνει καμία απάντηση.

Το δεύτερο «one minute»

Μάλιστα στην Τουρκία η συγκεκριμένη στιγμή σχολιάζεται έντονα ως το δεύτερο «one minute» του Ερντογάν, καθώς θυμήθηκαν το 2008 στο Νταβός όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει στον Σιμόν Πέρεζ «one minute», καθώς και τότε υπήρχε μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση ευνοεί επικοινωνιακά τον Ερντογάν αφού η Χαμάς είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία και ο Ερντογάν προσπαθεί έτσι να κερδίσει έδαφος μετά το «χαμένο» ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και το έδαφος που έχασε στις δημοτικές εκλογές της χώρας, καθώς δεν είχε πάρει ξεκάθαρη θέση.

Τζο Μπάιντενειδήσεις τώραΙσραήλΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνελληνοτουρκικάΜέση ΑνατολήΛωρίδα της Γάζαςελληνοτουρκικές σχέσειςΧαμάςΚυριάκος Μητσοτάκης