Ελλάδα|16.10.2020 13:31

Πτήση τουρκικών F-16 πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 25.000 πόδια

Newsroom

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 25.000 πόδια στις 12:24 το μεσημέρι. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Tην ίδια ώρα στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής που έχει ξεκινήσει από χθες, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει σήμερα, Πέμπτη (16/0), η τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΣαρλ Μισέλ, να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη.

«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός.

Θα πατήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όμως το κουμπί για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία; Ο πήχης διατηρείται χαμηλά και το σχετικό φόντο παραπέμπει στον φετινό Δεκέμβρη. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας προφανώς τα δεδομένα, αυτό που δήλωσε ήταν ότι αναμένει να γίνει εκ νέου συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

F16τουρκική προκλητικότητατουρκικά F-16τουρκικές υπερπτήσειςΓΕΕΘΑ