Ελλάδα|16.10.2020 13:33

Διδάσκων ΑΠΘ: «Πέθανε η Χρυσή Αυγή - Λιώσαμε το αυγό του φιδιού»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την πεποίθησή του ότι μετά και τις δικαστικές εξελίξεις η Χρυσή Αυγή ως πολιτικός σχηματισμός έχει «πεθάνει» και ότι τουλάχιστον για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία έχουν καταφέρει να «λιώσουν» το «αυγό του φιδιού», το φασισμό και το ναζισμό, εκφράζει στο ethnos.gr ο διδάσκων ως ειδικό διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παπαοικονόμου.

Ο ίδιος θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο οι άστεγες στο εξής πολιτικά φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις να μορφοποιηθούν σε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό με την ίδια ιδεολογία με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο κι αν ακόμα γίνει αυτό, η τιμωρία του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, με την καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη και τις ποινές που του επιβλήθηκαν, θα παίξει σημαντικά το ρόλο της, ώστε το όποιο νέο μόρφωμα να μην προχωρεί στη συγκρότηση ταγμάτων εφόδου και στις πράξεις βίας που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

«Πλέον η Χρυσή Αυγή έχει ''πεθάνει'' και για μεγάλο χρονικό διάστημα καταφέραμε να ''λιώσουμε'' το ''αυγό του φιδιού''. Ωστόσο, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να μεταμορφωθεί και να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, σε ένα νέο κόμμα με την ίδια ή παραπλήσια ιδεολογία. Αυτό μπορεί και πάλι να το ακολουθήσουν πολίτες που έχουν παράπονα ή είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα. Πάντοτε θα δημιουργούνται παράπονα, όσο υπάρχουν χαμηλοί μισθοί, ανεργία και φτώχεια και όλα αυτά μετουσιώνονται πάντοτε σε μία πολιτική έκφραση. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δε θα έλεγα ότι θα δούμε ξανά βιαιοπραγίες και τάγματα εφόδου, διότι η τιμωρία από τη Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Δεν αποκλείω, βέβαια, γίνουν πιο ήπια πράγματα. Ζήσαμε έναν πρωτόγνωρο τσαμπουκά που έβγαζε η Χρυσή Αυγή, η οποία ήθελε να αποδείξει ότι είναι υπεράνω του νόμου. Ωστόσο, οι νόμοι, ακόμα κι αν δεν είναι καλοί, πρέπει να τους τηρούμε», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παπαοικονόμου.

Καταφύγιο σε υπάρχοντα κόμματα

Κατά τον διδάσκοντα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υποστηρικτές και ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής να βρουν πολιτικό καταφύγιο σε υπάρχοντα κόμματα ακόμα και του ελληνικού κοινοβουλίου, τα οποία κινούνται ιδεολογικά στο λεγόμενο πατριωτικό χώρο.

«Υπάρχουν κόμματα του λεγόμενου πατριωτικού χώρου, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Κόμματα που υποστηρίζουν το ''κλείστε τα σύνορα'' ή το ''πας μη Έλλην βάρβαρος''. Τέτοια κόμματα είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη. Βέβαια, όλα αυτά τα κόμματα δεν έχουν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ούτε λειτουργούν όπως η Χρυσή Αυγή», υποστηρίζει ο κ. Παπαοικονόμου.

Φαινόμενο αντίδρασης η Χρυσή Αυγή

Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 900.000 ψηφοφόρων που έφεραν τη Χρυσή Αυγή στο υψηλότερο πολιτικό της επίπεδο, δεν ενστερνίζεται μία φασιστική ή ναζιστική ιδεολογία. Ψήφισαν το μόρφωμα και το έβαλαν στη Βουλή από αντίδραση στο πολιτικό κατεστημένο, δεδομένων και των οικονομικοκοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 900.000 ατόμων που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, δεν ήξερε τι σημαίνουν φασισμός, ναζισμός και ρατσισμός και τι όλα αυτά αντιπροσωπεύουν. Η Χρυσή Αυγή ήταν ένα φαινόμενο αντίδρασης. Πολίτες ψήφισαν το μόρφωμα ως τρόπο αντίδρασης σε ένα σάπιο κατεστημένο», καταλήγει ο κ. Παπαοικονόμου.

Χρυσή ΑυγήΕλληνική ΛύσηΑΠΘ