Ελλάδα|19.10.2020 12:53

Στον ανακριτή ο 14χρονος μαθητής – Συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ευελπίδων

Newsroom

Κύμα συμπαράστασης και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη 14χρονου μαθητή και η κράτησή του στη ΓΑΔΑ επί τέσσερις ημέρες, τόσο από την κοινότητα του σχολείου όπου φοιτά το παιδί όσο και στα social media. Ο 14χρονος οδηγείται στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αρκετός κόσμος έχει συγκεντρωθεί για συμπαράσταση στην Ευελπίδων.

Η μητέρα του 14χρονου μαθητή μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», όπου δήλωσε πως δεν βρέθηκε τίποτα το μεμπτό στην τσάντα του παιδιού και πως η μόνη επικοινωνία που έχει μαζί του, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είναι μέσω του δικηγόρου της οικογένειας. Την ίδια ώρα, στο Twitter με τα hashtag #ΓΑΔΑ και #release_Grigoriou_now οι χρήστες σχολιάζουν αρνητικά τη σύλληψη και την πολυήμερη κράτηση του μαθητή. 

Σύμφωνα με την μητέρα του 14χρονου , ο γιος της συνελήφθη διότι βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή: «Η τσάντα του μου παραδόθηκε άδεια. Με καθησύχασαν ότι είχε μόνο συμμετοχή. Είναι ο μοναδικός με διαφορετικό ρουχισμό, συνελήφθη μακριά από τους κουκουλοφόρους. Είχε πάρει κάτι να φάει και πέτυχε τον καταιγισμό και άρχισε να τρέχει και αυτός. Ήταν η άτυχη στιγμή.», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα αφεθεί ελεύθερος, δεδομένου, όπως είπε, ότι «είναι κάτω των 15 και ο νόμος δεν επιτρέπει προφυλάκιση».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου όπου φοιτά ο μαθητής, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για για απαράδεκτη σύλληψη ενός μαθητή που δεν έκανε τίποτα μεμπτό απλά «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».

«Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά και πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρόλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ και αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις», περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου που συνεχίζει:

«Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωσή του χωρίς αστερίσκους. Θεωρούμε απαράδεκτο παιδιά 14 χρόνων να σέρνονται στα κρατητήρια και στα δικαστήρια και να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, μόνο και μόνο γιατί θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Δεν μπορεί η μόνη απάντηση απέναντι στα αιτήματα των μαθητών να είναι η βία, η ποινικοποίηση των αγώνων και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις. Καλούμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/10 στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη για το ethnos.gr, ο ανήλικος βρισκόταν ανάμεσα στους οχτώ συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Όσον αφορά στις καταγγελίες για την πολυήμερη κράτηση του 14χρονου και τη μη επικοινωνία με τους γονείς του, αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν: «Ο αριθμός των ημερών κράτησης του μαθητή στη ΓΑΔΑ εξαρτάται από διαδικασίες που άπτονται της Δικαιοσύνης και όχι της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές που δίνονται από Εισαγγελείς και Ανακριτές. Εν προκειμένω, η Δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτησή του, μέχρι την εκ νέου μεταφορά του στην Ευελπίδων. Ως προς τα επισκεπτήρια, σημειώνεται ότι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω του κορονοϊού».

ΓΑΔΑμαθητικό συλλαλητήριομαθητήςσύλληψη