Ελλάδα|20.10.2020 17:20

Κορονοϊός: Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη - Ποιες οι «κόκκινες» περιοχές στην Αττική

Newsroom

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές καθώς παρά τη λήψη μέτρων τα κρούσματα κορονοϊού δεν υποχωρούν, αλλά αυξάνονται διαρκώς. Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της βορείου Ελλάδος με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους).

Μάλιστα δεν αποκλείεται και σήμερα να υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Αυτό το στοιχείο ήταν που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να μην ανοίξουν οι κερκίδες των γηπέδων, αν και μόλις χθες είχε δοθεί η σχετική εντολή.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί ένα νέο lockdown. Παράλληλα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχεται ξανά η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για χρήση μάσκας παντού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εάν ακολουθηθούν πιστά τα ισχύοντα μέτρα καθώς και εάν υπάρξει μία πιθανή αυστηροποίηση θα υπάρξει ανακοπή της πανδημίας. Και όλα αυτά την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ τους και η Αττική βαδίζουν ολοταχώς για να γίνουν «πορτοκαλί» (επίπεδο 3).

Εξαδάκτυλος: Θέμα ωρών να «βαφτεί» η Θεσσαλονίκη με πορτοκαλί χρώμα

Ως  εξαιρετικά απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να αναστραφεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και η πόλη να αποφύγει τη μεταφορά της στον υγειονομικό χάρτη από το κίτρινο στο πορτοκαλί επίπεδο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο ethnos.gr, σημειώνει ότι η ανακοίνωση για να «βαφτεί» με πορτοκαλί χρώμα η Θεσσαλονίκη είναι θέμα ωρών ή το πολύ δύο - τριών ημερών. Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ακόμα ότι η μόνη πιθανότητα να αναστραφεί η κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη, είναι να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μόνο αφού έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί στην πόλη τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Με βάση την τάση που βλέπουμε σήμερα αναφορικά με το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, έχω την αίσθηση ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η πορεία να αντιστραφεί και να μην περάσει η πόλη από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 3, το οποίο σημαίνει αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω, αν αυτό θα γίνει σήμερα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και μόνο αν εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οι επιστήμονες να καταλήγουν σε αυτήν την επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να αποφύγουν τον ενδεχόμενο μεγαλύτερο συνωστισμό που μπορεί να προκύψει το εορταστικό για την πόλη τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει κατηγορηματικά ότι «οι ιατρικές αποφάσεις δεν έχουν πολιτικό χρώμα» και ότι η επιστημονική ομάδα «καταλήγει στην όποια απόφαση, βλέποντας μόνο την πορεία που ακολουθεί ο αριθμός των κρουσμάτων».    

Οι «κόκκινες» γειτονιές της Αττικής

Η Αττική εδώ και αρκετές μέρες οδεύει ολοταχώς προς τον «πορτοκαλί» συναγερμό. Μάλιστα εδώ και αρκετές μέρες τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 150 ενώ υπάρχουν και περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν επιβαρυνθεί αρκετά όπως για παράδειγμα το Περιστέρι, ο Πειραιάς, το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα, το Θησείο, η πλατεία Βικτωρίας και η Ομόνοια

ΘεσσαλονίκηΚορονοϊόςκρούσματαΑττική