Ελλάδα|30.10.2020 12:54

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Αύξηση 300% στα νοσοκομεία μέσα σε μια εβδομάδα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας δέχονται σημαντική πίεση λόγω του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις κλινικές covid-19, ωστόσο, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη αντέχει.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι δομές υγείας ακόμα και αύριο.

Η ίδια υποστήριξε ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά περίπου 300% ο αριθμός των πολιτών που μεταφέρονται ή προσέρχονται στα νοσοκομεία της πόλης, είτε επειδή χρήζουν ανάγκη νοσηλείας ως ασθενείς με κορονοϊό είτε απλώς για να κάνουν το τεστ.

Κατά την κ. Λεπτοκαρίδου - Λακασά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. «Ο πολύ μεγάλος αριθμός των ασυμπτωματικών ασθενών είναι πολύ σημαντικό γεγονός και λίγο μας καθησυχάζει. Την ίδια στιγμή παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση ο αριθμός των νέων σε ηλικία ασθενών. Αυτήν τη στιγμή το σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νοσοκομεία δέχονται πίεση. Υπάρχει σχεδιασμός να μπουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλες κλίνες στις ΜΕΘ και στις κλινικές για τον κορονοϊό και αυτό θα γίνει ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας που νοσεί χωρίς κλίνη σε κάποιο νοσοκομείο», σημειώνει η κ. Λεπτοκαρίδου - Λακασά.

Αναφορικά με τα rapid tests που γίνονται από το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε στο ethnos.gr ότι είναι θετικό γεγονός οι μεγάλες ουρές των πολιτών, προκειμένου να κάνουν το τεστ, αφού δείχνουν την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τον κορονοϊό Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας.

ΘεσσαλονίκηΚορονοϊόςΜΕΘνοσοκομεία