Ελλάδα|31.12.2018 16:21

ΑΡΣΙΣ: Επαναπροώθησαν 6 φορές προσφυγόπουλο στην Τουρκία από τον Έβρο

Τίμος Φακαλής

Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Έβρου στην Τουρκία καταγγέλλει η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ  η οποία υποστηρίζει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων στο χωριό Φυλάκιο Έβρου, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ορεστιάδας.

Το  θέμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία εδώ είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία λέει ο συντονιστής της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θράκη, Βασίλης Παπαγέωργας


Σύμφωνα με την ΜΚΟ έχει καταγραφεί περίπτωση 16χρονου πρόσφυγα, ο οποίος ήρθε με βάρκα σε νησί του Αιγαίου και στη συνέχεια βρήκε θέση σε ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη. Μερικές μέρες μετά βγήκε από τον ξενώνα για να κάνει βόλτα, αλλά δεν επέστρεψε. Κατάφερε να τηλεφωνήσει ύστερα τρεις μέρες από την Αδριανούπολη. Τον είχαν συλλάβει και επαναπροωθήσει στην Τουρκία, αν και είχε χαρτιά, σύμφωνα με την ΆΡΣΙΣ!  

Άλλη περίπτωση, όπως καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ, είναι 15χρονος πρόσφυγας που ήρθε στην Ελλάδα και επαναπροωθήθηκε έξι φορές στην Τουρκία!

Μέσα σε 36 κοντέινερ, διαρθρωμένα σε τέσσερις πτέρυγες ζουν υπό αστυνομική φύλαξη περίπου 250 πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων στο χωριό Φυλάκιο Έβρου. Σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Οι ενήλικες μένουν στο Κέντρο μερικές μέρες μέχρι να καταγραφούν και να εξεταστεί το αίτημά τους. Όσοι κριθεί ότι δικαιούνται παραμονής θα φύγουν από το ΚΥΤ σε μερικές μέρες, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς το εσωτερικό της χώρας. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΚΥΤ και στεγάζει κυμαινόμενο κατά διαστήματα αριθμό κρατουμένων, από 300 έως 600 ανθρώπους, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. 

«Οι πρόσφυγες που φτάνουν εδώ είναι αρχικά ενθουσιώδεις γιατί νομίζουν ότι τελείωσαν οι δυσκολίες», υπογράμμισε ο Βασίλης Παπαγέωργας. «Είναι γεμάτοι ελπίδες που διαψεύδονται γιατί οι διαδικασίες είναι αργόσυρτες, δεν ξέρουν ακόμα ότι θα μείνουν πολύ καιρό στην Ελλάδα μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η διάψευση των ελπίδων τους φέρνει και την απογοήτευση κι αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση». 

ΈβροςεπαναπροωθήσειςπροσφυγόπουλαΑΡΣΙΣ