Ελλάδα|31.12.2018 16:48

Πειραιάς: Καρτέλ διοχέτευε κοκαΐνη από Εκουαδόρ και Ασία στην Ευρώπη

Newsroom

Οι διωκτικές αρχές εξάρθρωσαν διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που διοχέτευε από το ηρωίνη και κοκαϊνη Εκουαδόρ και την Ασία στην Ευρώπη. Η διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών.

Συλλήψεις σε Ελλάδα και Εκουαδόρ

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν στην Ελλάδα τέσσερα άτομα (δύο ημεδαποί, και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Κίνας και Τουρκίας αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Εκουαδόρ οι αρχές συνέλαβαν έναν επιπλέον αλλοδαπό. Παράλληλα αναζητούνται δύο ακόμη αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, που είναι μέλη του καρτέλ.

Η εξάρθρωση του καρτέλ έγινε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (D.E.A.) και ειδικότερα το Γραφείο D.E.A. της Πρεσβείας Η.Π.Α των Αθηνών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του Σ.Δ.Ο.Ε

Κατασχέθηκαν 176 κιλά κοκαϊνης στο Εκουαδόρ

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν 176 κιλά κοκαϊνης στο Εκουαδόρ σε εμπορευματοκιβώτιο το οποίο είχε προορισμό το λιμάνι του Πειραιά καθώς και 1 κιλό και 282 γραμμάρια κοκαΐνης στην Ελλάδα, που προορίζονταν για διακίνηση στην εγχώρια αγορά.

Οι ποσότητες των ναρκωτικών θα παραλαμβάνονταν από το καρτέλ στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

Κατασχέθηκαν επίσης ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, τα χρηματικά ποσά των 118.231 ευρώ, 1.000.000 Ιρανικά ριάλ, 400 Ουγγρικά φιορίνια και 100 κορώνες Τσεχίας, 16 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και 2 μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για παραβάσεις της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο) και τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων. Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο 34χρονος αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο ημεδαπό και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο αλλοδαπό, ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα (5.000.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ, για τη συνέχιση των ερευνών και την αποκάλυψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.