Ελλάδα|31.12.2018 18:38

Καιρός: Ο «Ραφαήλ» φέρνει καταιγίδες, χιόνια και μποφόρ

Newsroom

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα δώσουν σιγά σιγά τη θέση τους στο τσουχτερό κρύο και τα χιόνια, αποχαιρετάμε το έτος.

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά, φέρνοντας μαζί του την κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην Μακεδονίας - Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 - 500 μέτρα). Τη νύχτα της Δευτέρας, μάλιστα, οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν. Ο υδράργυρος θα πέφτει σταδιακά. Παγετός θα σημειωθεί, κατά τόπους, τις βραδινές ώρες.

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν σε όλη τη χώρα μία ώρα μετά την έλευση του 2019 και συγκεκριμένα στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Για την Αττική προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες (πορτοκαλί χρώμα).

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Ο χάρτης αποτυπώνει τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες για τις 04:00 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Σφοδρές καταιγίδες στην Αττική, χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου και σε περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Ο χάρτης αποτυπώνει τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες στις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Πέμπτη έρχεται η... Σοφία

Από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο. Ο δεύτερος διαδοχικός κύκλος κακοκαιρίας θα επηρεάσει σημαντικά τόσο τη Δ-ΒΔ Ελλάδα όσο και τη Β. Ελλάδα, όπου πλέον θα χιονίσει και στα πεδινά.

Χιόνια θα πέσουν και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Αναλυτική πρόγνωση για Πρωτοχρονιά

Καιρός: στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια σποραδικές καταιγίδες, χιονιά στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου. Βαθμιαία τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα σταματήσουν και στην υπόλοιπη χώρα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΣοφίαΡαφαήλκαιρός στην Ελλάδαπρόγνωση καιρού