Ελλάδα|20.11.2020 08:03

Πρόεδρος ιδιωτικών κλινικών: «Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς κορονοϊού»

Newsroom

Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε επίταξη 200 κλινών ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο του ΕΣΥ και οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε την εμπειρία που έχει το δημόσιο σύστημα. Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με και χωρίς covid. Έχουμε πάρει ασθενείς με άλλα νοσήματα από δημόσια νοσοκομεία».

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός ξεκαθάρισε ότι κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το σύστημα υγείας στον αέρα, καθώς «το θέμα είναι να σώσουμε ζωές, όχι να διαδώσουμε τη νόσο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάμιξη των ασθενών».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και να γίνουν τελικά διακομιδές ασθενών δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει: «Υπάρχει πρόβλημα. Εχει γίνει αποψίλωση των ιδιωτικών κλινικών από νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν φύγει 3.800 και έχουν πάει στο δημόσιο σύστημα. Συζητάμε με το υπουργείο εδώ και ενάμιση μήνα» τόνισε.

Για δώδεκα συνεχόμενες ώρες χθες δεν υπήρχε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Με το που άδειαζε ένα κρεβάτι προέκυπτε αμέσως η ανάγκη για μια νέα διασωλήνωση κρούσματος με κορονοϊό. «Είμαστε στα 42 κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη στιγμή για τον κορονοϊό και έχουμε μια πληρότητα 100%» δήλωσε στο Open ο υπεύθυνος κέντρου αναφοράς Covid στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης, ενώ ο γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου σημείωσε  ότι «η κατάσταση είναι πολύ πέρα από το κόκκινο».

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Το τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για κορονοϊό COVID-19 έληξε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου. Με έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζήτησε άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19, αλλιώς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη. Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών απάντησε ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει. Για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών, εφόσον απαιτηθεί, είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη η κυβέρνηση τόσο διά τουπρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Επιπλέον, αυτή η κατάσταση της πίεσης των νοσοκομείων της πόλης ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από τις 6:00 της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου ισχύουν τα εξής:

  • κλείνουν τα σημεία ελέγχων στην Κρυσταλλοπηγη
  • ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου σε Κακαβιά και Προμαχώνα
  • όσοι εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ. Όσοι εντοπίζονται αρνητικοί θα εισέρχονται κανονικά
  • ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα
  • αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας
  • αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα και στις μετακινήσεις
ΚορονοϊόςΜΕΘεπίταξηΘεσσαλονίκηιδιωτικές κλινικέςνοσοκομεία