Ελλάδα|20.11.2020 20:45

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Υπερπενταπλάσιο το επιδημικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα, ανέδειξε σις δηλώσεις του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο. Αν η Αττική ήταν Θεσσαλονίκη, θα είχε 2.200 κρούσματα την ημέρα» και αιτιολόγησε: «είναι ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη Οκτωβρίου».

«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων συνεχίζει να καταγράφεται εκτός Αττική και Θεσσαλονίκης σημεία» σημείωσε ενώ συμπλήρωσε πως «το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα».

Πάντως σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η Αττική αυτή τη βδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη βδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωσης του δείκτη Rt.

Παράλληλα τόνισε ότι «ο κορονοϊός χρησιμοποιεί ως όχημα την ελληνική οικογένεια», δείχνοντας πως περνά από τους τριαντάρηδες στις μεγαλύτερες γενιές.

Ειδικότερα, ιός έδειξε πως πέρασε από την ομάδα των εικοσάρηδων/τριαντάρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται στις ελληνικές οικογένειες.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπερθεμάτισε πως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι γηραιότεροι των οικογενειών και να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μαζί τους. 

Ο ρόλος των παιδιών

«Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε «η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ' όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος» καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων».

«Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΑττικήΘεσσαλονίκηκρούσματαΓκίκας ΜαγιορκίνηςΚορονοϊός