Ελλάδα|07.12.2020 20:07

Λοιμωξιολόγοι για λιανεμπόριο: Να ανοίξει μόνο αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα

Newsroom

Με τον κορονοϊό να «θερίζει» στη χώρα και την πίεση στα νοσοκομεία όλης της χώρας να είναι ακόμα ασφυκτική λόγω των διασωληνωμένων, οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς προβληματίζουν τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και την επιστημονική κοινότητα που δεν φαίνεται να δίνουν άμεσα το «πράσινο φως» για την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε μετά και τις έκτακτες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση και η ψυχαγωγία έως και τις 7 Ιανουαρίου και θα συνεχιστούν μέχρι τότε τα sms στο 13033.

Αυτό που μένει, πάντως, να αποφασιστεί - κάτι που υπολογίζεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας - είναι τι θα γίνει τελικά με το λιανεμπόριο και αν τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν για την περίοδο των εορτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προέβη σε ανακοινώσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV, έκανε σαφές το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν το λιανεμπόριο, αν δεν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Τις ανησυχίες τους για την επανεκκίνηση της αγοράς εξέφρασαν, μάλιστα, και οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως σε περίπτωση ανοίγματος των μαγαζιών λιανικής, υπάρχει το ενδεχόμενο συνωστισμού και στην περίπτωση αυτή τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν δραματικά. Η τοποθέτηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, στον ΣΚΑΪ, είναι χαρακτηριστική. Κατά την άποψή του, το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει μόνο αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα. 

Ο ίδιος σχολίασε πως από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε, σκοπός είναι να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις του κόσμου και να τηρούνται τα μέτρα. «Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα. Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Απόλυτος στο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο εμφανίστηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο OPEN TV. Ο καθηγητής με τα λεγόμενά του δεν άφησε περιθώρια για χαλάρωση, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα, θα το αντιμετωπίσουμε το Γενάρη». Ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν ανοίξει η Ερμού, θα γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, σχολιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς, σημείωσε πως αν αυτό γίνει θα πρέπει να υπάρξουν και ορισμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε πως τα βήματα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Κορονοϊόςάνοιγμα καταστημάτωνλοιμωξιολόγοι