Ελλάδα|15.12.2020 23:23

Κορονοϊός - Μόσιαλος: Κρίσιμη η κατάσταση - Δεν θα επιλέγουμε εμβόλιο

Newsroom

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας αν και σταθερή παραμένει σε επικίνδυνη ζώνη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμα» και τόνισε ότι η υπόθεση ανάσχεση του κορονοϊού είναι δύσκολη ειδικά όταν υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στις οδηγίες προς τους πολίτες. «Καλό θα είναι να μην αλλάζουν ανά εβδομάδα τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Αν δει κανείς τι γίνεται και σε άλλες χώρες θα μπερδευτεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν διαφορές στρατηγικές από χώρα σε χώρα. Και υπάρχει και κόπωση στους πολίτες».

Ωστόσο, ο Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται βάσει και των αντοχών των Συστημάτων Υγείας. «Κινούμαστε βάσει και τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας. Σκεφτείτε ότι χώρες με πολύ πιο δυνατά συστήματα υγείας από το δικό μας εφαρμόζουν πολύ πιο σκληρά μέτρα» είπε μιλώντας στον ANT1. 

Μόσιαλος: Δεν θα επιλέγουμε εμβόλιο

Η αγωνία για το εμβόλιο παραμένει στα ύψη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, για το κατά πόσο θα προκαλεί παρενέργειες ή αν θα είναι αποτελεσματικό. Ο Ηλίας Μόσιαλος θέλοντας να τονίσει πάντως την εμπιστοσύνη του στην επιστημονική κοινότητα και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ουσιαστικά είπε ότι δεν υπάρχει θέμα επιλογής. Ποια εταιρεία παραγωγής εγκεκριμένου εμβολίου δηλαδή θα πρέπει να εμπιστευτούν οι πολίτες.

«Όταν τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% είναι σχεδόν τα ίδια. Moderna και Pfizer είναι σχεδόν τα ίδια. Τo εμβόλιο ης Οξφόρδης έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, ωστόσο οι δεύτερες δοκιμές θα δείξουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%» ανέφερε και θέλοντας να απαντήσει για τις παρενέργειες που έχουν διαφανεί έως τώρα είπε: «Οι παρενέργειες σε αυτούς που έχουν αλλεργίες δεν είναι για όλους. Ουσιαστικά αφορούν αυτούς που έχουν σοβαρές αλλεργίες. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο σε νοσοκομειακό περιβάλλον».

Τέλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της σύμπραξης Astrazeneca και Ρώσων: «Μόνο θετικό μπορεί να είναι. Όταν συνεργάζονται δύο δυνάμεις μόνο καλό μπορεί να είναι».

κρούσματαModernaΗλίας ΜόσιαλοςAstraZenecaεμβόλιοPFIZERΚορονοϊός