Ελλάδα|17.12.2020 13:45

Γιατί απέτυχε το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Newsroom

Το «Εξοικόνομω», το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δυστυχώς άφησε πολλούς παραπονούμενους. Το 50% των αιτούντων δεν μπήκαν στο πρόγραμμα (9.000 αιτήσεις).

Οι μηχανικοί έχουν φτάσει στα όρια τους, μιας και δεν έχουν σπουδάσει για να κάθονται πάνω από έναν υπολογιστή και να πατάνε “Ctrl+R” για να ανανεώνεται η σελίδα, ενώ αναγκάζονται να έχουν τον ρόλο του πρωτοκόλλου μιας δημόσιας υπηρεσίας όπου πρέπει να απολογούνται στους πελάτες τους για την δυσλειτουργία του προγράμματος. Γιατί απέτυχε όμως ο σχεδιασμός του νέου «Εξοικονόμω – Αυτονομώ»;

Δεν άλλαξε το κριτήριο της ταχύτητας ή το κριτήριο όποιος προλάβει. Στην Αττική εγκρίθηκαν 8.700 αιτήσεις, όταν το πρώτο 5λεπτο είχε ξεκινήσει η επεξεργασία 10.000 αιτήσεων. Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι εξαντλήθηκαν οι πόροι σε 51 λεπτά, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προβληματική λειτουργία του συστήματος. Αν λειτουργούσε αδιάκοπα σήμερα η είδηση θα ήταν ότι οι πόροι εξαντλήθηκαν σε 10 λεπτά.

Επανειλημμένα οι μηχανικοί έχουν προτείνει το πρόγραμμα αυτό να είναι συνεχώς, ανοικτό, ώστε και περισσότεροι ιδιοκτήτες να κάνουν χρήση του και να είναι δικαιότερο. 

Εγκρίθηκαν δραματικά λιγότερες δηλώσεις από τις αναμενόμενες. Ενώ ο προϋπολογισμός για φέτος τριπλασιάστηκε, οι αιτήσεις φαίνεται ότι θα αυξηθούν μόνο 60%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Αττικής όπου στο προηγούμενο πρόγραμμα εγκρίθηκαν 5.500 αιτήσεις και φέτος μόνο 8.700. Αναλογικά θα έπρεπε να μπουν τουλάχιστον διπλάσιες, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ποσοστού επιδότησης. Δηλαδή όλοι όσοι αιτήθηκαν.

Ο μεγάλος χαμένος είναι η Περιφέρεια Αττικής, όπου λαμβάνει το 18% του συνολικού προϋπολογισμού, παρά το ότι σε αυτή την περιοχή κατοικεί το 35% των κατοίκων της χώρας μας. Η ανάγκη στην Αθήνα φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μικρότερες κατοικίες, αν λάβουμε υπόψη τον μέσο όρο του εγκριθέντος προϋπολογισμού ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική υπάρχουν 600.000 κατοικίες, που έχουν την ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Για φέτος, εγκρίθηκε περίπου το 1% από αυτές. Με τον ρυθμό αυτό θα χρειαστούν 100 χρόνια για να αναβαθμιστούν όλες.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου οφείλει να βάλει υψηλότερους στόχους και να ακούσει τους ειδικούς.

Η ανάγκη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται. Οι ιδιοκτήτες το έχουν ανάγκη. Το περιβάλλον το έχει ανάγκη.

Την τελευταία βδομάδα, όπου αρκετές διαφημίσεις ξεκίνησαν να προβάλλονται στα ΜΜΕ, το ενδιαφέρον του κόσμου αυξήθηκε εκθετικά. Οι μηχανικοί αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, μιας και πλέον έχουν μάθει τι να περιμένουν, όσο ισχύει το άδικο κριτήριο της ταχύτητας.

Το μόνο που οφείλει το υπουργείο πλέον να κάνει, μέχρι να αλλάξει την διαδικασία όπως είχε υποσχεθεί, είναι να δεχθεί επιλαχόντες, λαμβάνοντας υπόψη των κωδικό της αίτησης. Φαίνεται ότι στην Αττική διατίθενται 160 εκ., ενώ δεσμεύτηκαν μόνο 145 εκ. Επίσης είναι γνωστό ότι οι αιτούμενοι δεν εξαντλούν τον εγκριθέντα προϋπολογισμό. Έτσι λοιπόν, με μια γενναία κρατική επιχορήγηση μπορούν να εγκριθούν ακόμα οι μισές από τις 9.000 αιτήσεις, που δεν πρόλαβαν.

Κλείνοντας με μια ευχή.

Αν το «Εξοικονομώ» είχε φωνή, θα ευχόταν την νέα χρονιά να μην είναι ένας διαγωνισμός ταχύτητας, αλλά ένα ανοικτό πρόγραμμα για την βελτίωση της ποιότητας κατοικιών όλων των πολιτών της χώρας.

Μιχάλης Καλογιαννάκης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Εξοικονομώ - Αυτονομώ