Ελλάδα|18.12.2020 20:10

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: «Καμπανάκι» για την κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία

Newsroom

Εκκληση και ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, της Δυτικής Αττικής αλλά και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας να τηρήσουν πιστά τα μέτρα που επιβλήθηκαν ενάντια στον κορονοϊό απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ήδη σε Δυτική Αττική και Κοζάνη έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown που περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα είναι σε ισχύ για επτά ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 νοσηλευόμενους και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού κινδύνου, οι οποίες τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 κρούσματα, 199 βρίσκονται στον δήμο Κοζάνης, 134 στον δήμο Εορδαίας, 43 στον δήμο Βοΐου, 15 στον δήμο Σερβίων και 6 στον δήμο Βελβεντού.

«Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμηρο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χθες Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια απήυθυνε έκκληση εκ νέου στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα, πολύ εύκολα θα επανέλθουμε στις καταστάσεις που ζήσαμε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα» και τόνισε: «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».

Νίκος ΧαρδαλιάςΚεντρική ΜακεδονίαΚοζάνηΚορονοϊός