Ελλάδα|29.12.2020 14:16

Εμβόλιο - Προσαλίκας: Εφικτός ο εμβολιασμός 7 εκατ. πολιτών έως τέλος Μαΐου

Κώστας Ασημακόπουλος

Την κρισιμότητα των ημερών και τον υπεύθυνο ρόλο που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης πριν από το μεγάλο... ντέρμπι του εγχειρήματος των εμβολιασμών, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας. Όπως τονίζει στο ethnos.gr η ώρα της κρίσης πλησιάζει για όλους και χαρακτηρίζει τη μεγάλη επιχείρηση του εμβολιασμού με την αγωνιστική και ψυχολογική προετοιμασία που κάνει μία ομάδα πριν από το… ντέρμπι της χρονιάς. Εκτιμά επίσης πως, μέχρι το τέλος Μαΐου, θα μπορούν να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πάνω από 7 εκατομμύρια στην Ελλάδα και πως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να προλάβει το καλοκαίρι. Επιπλέον, εξηγεί γιατί οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer ήρθαν οδικώς από την Γερμανία και στέλνει μήνυμα στους απανταχού «ψεκασμένους» να πάψουν να μιλούν χωρίς επιστημονικά επιχειρήματα.

«Αν αρχίσει ο εμβολιασμός όλα θα αλλάξουν»

«Η ώρα της κρίσης έφτασε για όλους. Μετά από μία τόσο μεγάλη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους. Ανυπομονούν, δεν αντέχουν να κάνουν άλλη αναμονή. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά όλοι αλλά το πολυτιμότερο αγαθό είναι η υγεία. Μου θυμίζει τις στιγμές πριν από τα μεγάλα ντέρμπι που είχαμε να δώσουμε και που έκριναν τους τίτλους. Υπάρχει ανυπομονησία, εκνευρισμός, προσδοκίες αλλά και αγωνία μήπως κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει σαν κοινωνία να μείνουμε συμπαγείς και ενωμένοι όπως μείναμε σε όλο το 10μηνο της κρίσης. Είναι μεγάλο το διάστημα που έχουμε περάσει μέσα στην κρίση. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αλλά έχω να του πω πως πλησιάζουμε στο μεγάλο ντέρμπι. Αν ξεκινήσει ο αγώνας του εμβολιασμού θα ανέβει και η αυτοπεποίθηση μας και η σιγουριά μας και η διάθεση μας», λέει ο Στέλιος Προσαλίκας.

Ο εμβολιασμών 25.000 ηλικιωμένων

Ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων είπε για το πλάνο που υπάρχει σήμερα για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων: «Οι περίπου 25.000 ηλικιωμένοι που είναι στις δομές μας θα εμβολιαστούν με τη δόση των 73.000 εμβολίων που αναμένονται εντός των ημερών. Το αρχικό πλάνο ήταν να μείνουν στις δομές και να εμβολιαστούν με την ευθύνη του ιατρικού υπευθύνου κάθε μονάδας. Θα ξεκαθαρίσει αυτό εντός των επόμενων ημερών αν όχι και ωρών».

«Είμαστε νωρίτερα ένα μήνα»

Για την άφιξη της πρώτης μικρής δόσης εμβολίων και μάλιστα οδικώς είπε: «Αυτό έγινε διότι το κομβόι που ξεκίνησε από το εργοστάσιο παραγωγής πέρασε από όλες τις χώρες πλούσιες και φτωχές για να σταλθεί το μήνυμα πως δεν γίνονται διακρίσεις μεταξύ των χωρών. Σε κάθε χώρα άφησε έναν μικρό αριθμό εμβολίων με τα οποία εμβολιάστηκαν ηγέτες των κρατών έτσι ώστε να σταλθεί το μήνυμα πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Ήταν μία επιχείρηση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Στην ουσία θα μπούμε σταδιακά. Θα έρθουν 73.000 εμβόλια μέσα στο 2020. Όλα αυτά μας έχουν εκπλήξει θετικά διότι αρχικά μιλούσαμε για τους πρώτες εμβολιασμούς στις 20 Ιανουαρίου. Είμαστε ένα μήνα νωρίτερα. Είναι μεγάλο το διάστημα και αυτά είναι καλά νέα που δεν έχουν αποτιμηθεί μέσα στη γενικότερη ένταση που υπάρχει».

Το στοίχημα της κυβέρνησης και οι «ψεκασμένοι»

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μιλάμε για εμβολιασμό τουλάχιστον του 60% με 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα είπε: «Με τα σημερινά δεδομένα αυτό υπολογίζω πως θα συμβεί τέλος Μαΐου διότι τον Φεβρουάριο αναμένονται περίπου 7εκ. δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Επομένως θα έχουμε επάρκεια εμβολίων αλλά θα πρέπει να γίνουν όλα με ταχύτητα. Επομένως το βάρος τότε θα πέσει όλο πάνω στην κυβέρνηση καθώς το μεγάλο στοίχημα θα είναι ο εμβολιασμός του μισού και πλέον πληθυσμού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό πιστεύω θα είναι και το νέο μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και όλων μας ατομικά. Για αυτό σας είπα στην αρχή πως πλησιάζουμε πριν από το μεγάλο ντέρμπι που θα κληθούμε να δώσουμε όλοι μας για να πάρουμε και πάλι την κατάσταση στα χέρια μας. Οσο για τους "ψεκασμένους" είναι θετικό που ακούγονται όλο και λιγότεροι. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, γνωρίζω κάθε μέρα πολλούς ανθρώπους που χάνονται και καλό είναι όλοι αυτοί που αντιδρούν ή αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να κάνουν μία βόλτα από τα νοσοκομεία αναφοράς. Στην τελική ανάλυση αυτές τις ώρες ας αφήσουμε να μιλούν μόνο οι ειδικοί με τεκμηριωμένα και επιστημονικά επιχειρήματα και ας κρατήσουμε τις φοβίες μας και την άρνηση μας για άλλες στιγμές».

ΚορονοϊόςεμβολιασμόςΣτέλιος ΠροσαλίκαςAstra-OxfordPFIZER