Ελλάδα|30.12.2020 18:12

Δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτρικά οχήματα: Πώς εκδίδεται το ειδικό σήμα

Μαρία Λιλιοπούλου

Δικαίωμα δωρεάν στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων θα έχουν οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέσω της έκδοσης του ειδικού σήματος απαλλαγής από τα τέλη στάθμευσης που θα μπορούν να εκδώσουν από την Πρωτοχρονια, όπως είχε ήδη γράψει το «ethnos.gr» στις 13 Δεκεμβρίου.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα μπορούν να εκδίδουν μέσω του gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

Η δωρεάν στάθμευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα ισχύσει έως το τέλος του 2022 και αν και σε πρώτη φάση αφορά ελάχιστα οχήματα δεδομένου ότι το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει πολύ χαμηλό, στόχος είναι να αποτελέσει ένα από τα κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος έχουν οι κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. Ωστόσο οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως παρά την απαλλαγή από τα τέλη, θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί ως προς τη διάρκεια της στάθμευσης.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού σχήματος, είναι απλή. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του gov.gr ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα- Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής – Ηλεκτροκίνηση – Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή απευθείας μέσω του συνδέσμου https://electric-vehicles.services.gov.gr.

Πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ ακολούθως εισάγουν τον Αριθμό Πινακίδων Κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Ο έλεγχος πληρότητας των προϋποθέσεων για την απόκτηση του ειδικού σήματος διενεργείται αυτομάτως από την ηλεκτρονική εφαρμογή, με άντληση των στοιχείων από τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί στο Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το ειδικό σήμα έχει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί και την ημερομηνία έκδοσης του ειδικού σήματος.

Το ειδικό σήμα τοποθετείται σε εμφανές μέρος στο όχημα ώστε να είναι ορατό στα αρμόδια για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή ελεγκτικά όργανα.

Τα στοιχεία που αναγράφονται στο ειδικό σήμα είναι:

  • αριθμός Κυκλοφορίας Αυτοκινήτου,
  • Μάρκα Οχήματος,
  • Τύπος οχήματος,
  • Εμπορική Ονομασία οχήματος,
  • Αριθμός Αναγνώρισης οχήματος,
  • Τύπος καυσίμου Εκπομπή ρύπων (C02 gr/km),
  • Ημερομηνία λήξης ισχύος σήματος και ημερομηνία αντιγράφου εφόσον έχει εκτυπωθεί αντίγραφο.

Το σήμα – όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση - εκδίδεται άπαξ. Σε περίπτωση απώλειας, ο κύριος ή/και κάτοχος του οχήματος δύναται να το ανακτά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία. Εάν κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του οχήματος δεν ταυτίζονται με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει παράβαση για παράνομη στάθμευση. Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού, τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

ελεγχόμενη στάθμευσηηλεκτρικά αυτοκίνηταηλεκτροκίνηση