Ελλάδα|06.01.2021 13:58

Ανοιγμα σχολείων: Ετσι επιστρέφουν οι μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά - Τα μέτρα

Newsroom

Λίγες ημέρες απέμειναν για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή της δια ζώσης εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2021 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν εκπονήσει σειρά μέτρων για την ασφαλή επιστροφή μαθητών κι εκπαιδευτικών στα σχολικά ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ακολουθούν το πρόγραμμα νηπιαγωγείων και δημοτικών, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση για άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

  • Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:
  • για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών)
  • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
  • Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ηδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όταν επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση, καθώς στις 11 του μήνα θα επαναρχίσουν την τηλεκπαίδευση μέσω webex. Οσον αφορά στα τεστ, τη διενέργειά τους θα την αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Τα τεστ σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς έχουν ζητήσει τόσο οι καθηγητές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρούν ότι ένα απαραίτητο μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια.

δημοτικά σχολείαμέτραμαθητέςβρεφονηπιακοί σταθμοίνηπιαγωγείασχολείαεκπαιδευτικοίπαιδικοί σταθμοίάνοιγμα σχολείων