Ελλάδα|12.01.2021 20:17

Novartis: Για σκευωρία μιλούν Παναγιώτης Πικραμμένος και Άδωνις Γεωργιάδης

Σοφία Φασουλάκη

Mε την κατάθεση δύο ακόμη πολιτικών προσώπων, του νυν αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου και του υπουργού Ανάπτυξης ( πρώην υπουργού Υγείας) Άδωνι Γεωργιάδη, συνεχίστηκε την Τρίτη η ανακριτική διαδικασία από την κ. Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Novartis.

Σχεδόν όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν καταθέσει για τους χειρισμούς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν καταθέσει μηνύσεις τόσο σε βάρος των προστατευομένων μαρτύρων -ζητώντας να βγουν οι κουκούλες-όσο και σε βάρος των εισαγγελέων  κατά της διαφθοράς. Υπενθυμίζεται ότι από τους 3 εισαγγελείς, μόνο η κ. Τουλουπάκη διώκεται, με την εισαγγελική λειτουργό να καταθέσει με την σειρά της προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων.

Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα παραμένει η κατάθεση του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή και πρώην προϊσταμένου των εισαγγελέων διαφθοράς, ο οποίος με τις αναφορές του οδήγησε την υπόθεση σε έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων ενώ μίλησε και για τον «Ρασπούτιν» (σ.σ προσωνύμιο που δόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο)

Ο κ. Αγγελής θα συνεχίσει την κατάθεσή του την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου. Εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Πικραμμένος έκανε λόγο για οργανωμένη δίωξη σε βάρος πολιτικών προσώπων:

«Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση Novartis  σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πέρα από αυτό όμως έγινε απόπειρα με την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο Ελληνικός λαός και θέλω να πω ότι έσταξε δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς η ιστορία αυτή δεν είχε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν να έχει αυτοί που την οργάνωσαν και τη σκαρφίστηκαν και έτσι η Δημοκρατία μας εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ομαλά και με τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, οπότε πρέπει με υπομονή να περιμένουμε την ετυμηγορία της».

Για σκευωρία έκανε λόγο και ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Έχω έρθει να καταθέσω κατόπιν προσκλήσεως της κυρίας ανακρίτριας για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη  σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η Δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο  Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα θα τα βρει το Ειδικό Δικαστήριο, όταν και εφόσον, συνέλθει».

Νέες διώξεις

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της παθητικής δωροδοκίας (σε βαθμό κακουργήματος) που αφορούν στελέχη της Νοvartis Ελλάδος και 7 γιατρούς.

Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis, την περίοδο 2008-2015 μέσω των οποίων,  με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης, φέρεται ότι ακολουθήθηκαν παράνομες πρακτικές με «όχημα» γιατρούς.

Αν και η έρευνα είχε φθάσει στο σημείο της παροχής εξηγήσεων των εμπλεκομένων τον Σεπτέμβριο του 2019, οι αλλεπάλληλες προσφυγές αλλά και τα ζητήματα που ανέκυψαν για τον κανονισμό αρμοδιότητας, καθυστέρησαν τις εξηγήσεις των υπόπτων, οι οποίες τελικά δόθηκαν, και η δικογραφία έκλεισε με το αίτημα για την άσκηση ποινικών διώξεων. 

Μόνο κομμάτι που μένει ακόμη ανοιχτό είναι αυτό του Α. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραμόπουλου, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμές παραμένει και το Προεδρικό Διάταγμα για τη παύση των καθηκόντων της Ελένης Τουλουπάκη μετά τη συνένωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της  Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

NovartisΠαναγιώτης Πικραμμένοςσκάνδαλο NovartisΆδωνις Γεωργιάδης