Ελλάδα|27.01.2021 16:02

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος φόρεσε το κίτρινο αστέρι

Newsroom

Tο κίτρινο αστέρι, το κομμάτι υφάσματος το οποίο έγινε το στίγμα που θα οδηγούσε εκατομμύρια αθώους να εκτοπιστούν και να εξοντωθούν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, φόρεσε ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου. Το αστέρι που φόρεσαν πριν από 78 χρόνια και οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι 67.000 Εβραίοι της Ελλάδος και οι 6.000.000 Εβραίοι της Ευρώπης, αθώα θύματα του τυφλού μίσους, που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Με τη συμβολική αυτή πράξη, αλλά και μία σειρά άλλων εκδηλώσεων η πόλη της Θεσσαλονίκης θυμάται και θρηνεί το 20% του τότε πληθυσμού της που διώχθηκε. Ενός δυναμικού και ζωντανού μέρους της κοινωνίας που αφανίστηκε όταν επικράτησε το μίσος και η απανθρωπιά.

Το κίτρινο αστέρι στο Λευκό Πύργο είναι μια υπόσχεση της πόλης, να μετατρέψει τον πόνο της απώλειας σε μια στεντόρεια, ακλόνητη, ενιαία, καθαρή φωνή υπέρ της ελευθερίας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης…. ενάντια σε εκείνους τους λίγους, που ακόμα και σήμερα προσπαθούν για την επικράτηση του μίσους και του ρατσισμού.

Διεθνής Ημέρα ΟλοκαυτώματοςΘεσσαλονίκηΛευκός ΠύργοςΟλοκαύτωμα