Ελλάδα|14.02.2021 15:15

Καιρός: Επί ποδός εκχιονιστικά και αλατιέρες - H Μήδεια πλησιάζει την Αττική

Newsroom

Τα δόντια της άρχισε να δείχνει η κακοκαιρία «Μήδεια» και στην Αττικήκαθώς τα φαινόμενα εντείνονται όσο περνά η ώρα και το χιόνι πέφτει ολοένα και πιο πυκνό. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο αλλά και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια. Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, μεγάλο είναι το στοίχημα να μην κλείσει λόγω της χιονόπτωσης η Εθνική Οδός, για αυτό και βρίσκονται επί ποδός εκχιονιστικά και αλατιέρες για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Mάλιστα, νέα ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Διαβάστε επίσης: Καιρός - Μαρουσάκης: Πυκνό χιόνι στην Αττική, ολικός παγετός από το απόγευμα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καιρός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη και θα αρχίσει σιγά σιγά να εξασθενεί από την Τετάρτη. Μέχρι τότε το κύριο συστατικό του καιρού θα είναι τα χιόνια. Οσον αφορά στην Αττική, η χιονόπτωση θα αρχίσει από σήμερα το απόγευμα, ενώ αναμένεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα χιονίζει στη Μαλακάσα ενώ από ώρα σε ώρα αναμένονται χιονοπτώσεις στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Σε ετοιμότητα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής - Δεν αποκλείονται διακοπές ρεύματος

Σχέδιο άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα -λόγω της κακοκαιρίας- 24ωρα σε όλη τη χώρα έθεσε σε εφαρμογή ο ΑΔΜΗΕ. Σε αυτό περιλαμβάνονται -εφόσον χρειαστεί- η περικοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η κατάστρωση σχεδίων τροφοδοσίας των καταναλωτών σε περίπτωση βλάβης στα δίκτυα. Ωστόσο, δεν αποκλείονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ εάν χρειαστεί θα γίνονται προγραμματισμένες ανά περιοχή διακοπές σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει σύσταση για «συνετή κατανάλωση» ρεύματος.

«Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως, οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ», επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση, ο Διαχειριστής.

«Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών, που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού. Καθ' όλη τη διάρκεια των φαινομένων είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές», προσθέτει.

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των ασκήσεων ήταν να προβλεφθούν η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που προβλέπεται να διαρκέσουν έως το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Μήδεια: Στα λευκά Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λαμία και Ηπειρος - Χιόνια στην Αττική από το απόγευμα

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για σήμερα Κυριακή, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», αναμένονται έως το απόγευμα της Κυριακής 14/02 βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας μετά το απόγευμα της Κυριακής 14/02, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για τις πρωινές (πάνω) και απογευματινές ώρες (κάτω) της Κυριακής 14/02/2021 (με μπλε αποχρώσεις η βροχή ή το χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων).

καιρόςΜήδειααντιολισθητικές αλυσίδεςχιόνιαπαγετόςκακοκαιρία