Ελλάδα|15.02.2021 13:25

Καιρός: Παγετός, μπλακ άουτ και αλυσίδες σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Βόρεια Ελλάδα

Newsroom

Πολικές θερμοκρασίες, παγετός και προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί μετακινούνται σε ορεινές περιοχές. 

Ήπειρος: Στους -14 η θερμοκρασία στο Ανήλιο

Με συνεχείς ρίψεις αλατιού τόσο στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όσο και σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου επιχειρείται η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον έντονο παγετό. Ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές είναι υπό το μηδέν, με το ρεκόρ να το κρατά το Ανήλιο όπου έπεσε στους -14. Το χιόνι που καλύπτει τα περισσότερα ορεινά έχει μετατραπεί σε πάγο και το αίσθημα ψύχους είναι πολύ μεγάλο. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη καθώς παρά το αλάτι που πέφτει τα προβλήματα παγετού παραμένουν.

Καθαροί είναι οι περισσότεροι δρόμοι στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Λάρισα ενώ χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων χρειάζεται η κυκλοφορία στα ορεινά. Το ύψος του χιονιού στο Μορφοβούνι έφθασε στους 60 πόντους, στην Φυλακτή 80, και σε χωριά με μεγαλύτερο υψόμετρο πλησίασε το ένα μέτρο. Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός επικρατούν σε όλα τα Θέματα με την ηλεκτροδότηση είχε χθες Κυριακή η ανατολική Αργιθέα που όμως λύθηκε και ξεπεράστηκε, ενώ μικροπροβλήματα παρατηρούνται ακόμα στην Δυτική και συγκεκριμένα σε Ελληνικά, Καλή Κώμη και Πετρωτό.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στο Ζαγόρι

Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα χωριά του Ζαγορίου, προβλήματα που ξεκίνησαν από τις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής. Και την Δευτέρα στην περιοχή δουλεύουν τέσσερα συνεργεία της ΔΕΗ χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει καταστεί εφικτή η αποκατάσταση της ηλεκτροδρότησης. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι έντονες καθώς η απουσία ρεύματος έχει επιφέρει δυσλειτουργίες στα νοικοκυριά και επιπλέον σε ορισμένα στερεί και την θέρμανση.

karditsaportal.gr/Καρδίτσα

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει τμήμα των Τζουμέρκων και ο Μεσόπυργος Άρτας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης, όλο το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο από τη σφοδρή κακοκαιρία καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται ότι το έργο αποκατάστασης των βλαβών είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αρκετές περιοχές, κυρίως σε ορεινές, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στο οδικό δίκτυο.

Θεσσαλία: Αντιολισσθητικές αλυσσίδες στα ορεινα των Τρικάλων, Καρδίτσα και Λάρισας

onlarisa.gr/Λάρισα

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση στα ορεινά του νομού Τρικάλων. Παγωμένη είναι  η Λάρισα το πρωί της Δευτέρας, με το θερμόμετρο να καταγράφει μείον 2 βαθμούς κεσλίου στο κέντρο της πόλης.Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί αλλά σε ανήλια σημεία σε αρκετά πεζοδρόμια και πεζοδρόμους υπάρχουν παγίδες πάγου με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τους πεζούς. Συνθήκες παγετού επικρατούν και σήμερα στην Καρδίτσα. Τα μηχανήματα σήμερα κάνουν επιπλέον διανοίξεις δρόμων, για να δίνεται η δυνατότητα και εξεύρεσης χώρων στάθμευσης, ενώ πέφτει αλάτι σε σημεία που διαπιστώνεται ότι υπάρχει πάγος. Παράλληλα τα μηχανήματα έχουν παρέμβει σχεδόν σε όλους τους παράδρομους της πόλης και ουσιαστικά υπάρχει παντού προσβασιμότητα και δυνατότητα κίνησης. 

Βόρεια Ελλάδα: Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία την Τρίτη και την Τετάρτη

prologos.gr/Κοζάνη

Η κακοκαιρία «Μήδεια» χτύπησε και την Θεσσαλονίκη. Κλειστοί είναι από τις 5:00 το απόγευμα της Κυριακής ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς και ο δρόμος Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, στον δήμο Ωραιοκάστρου, λόγω παγετού. Με ήλιο και παγετό ξύπνησε σήμερα η Κοζάνη. Έξι μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Κοζάνης για τη διάνοιξη των στενών. Λόγω του όγκου του χιονιού δεν είναι καθόλου εύκολος ο αποχιονισμός, παρότι οι αλατιέρες έκαναν ένα πρώτο πέρασμα σε αρκετά από αυτά. Το θερμόμετρο δείχνει τους Ο βαθμούς Κελσίου  ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν την Τρίτη και την Τετάρτη.  

prologos.gr/Κοζάνη
ΘεσσαλίαΉπειροςκαιρόςΒόρεια Ελλάδα