Ελλάδα|16.02.2021 20:31

Καιρός - Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη, βγαίνει ο στρατός στους δρόμους για την κακοκαιρία

Newsroom

Ενεργοποιείται και ο στρατός πλέον για να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» κυρίως στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για να συντονιστεί το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία - Οι δύο στην Εύβοια, ένας στην Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού για να ανοίξει δρόμους, να κόψει δένδρα και να αποκαταστήσει βλάβες του οδικού δικτύου με τα βαριά μηχανήματα που διαθέτει, προκειμένου να μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου έχουν προκληθεί οι βλάβες και να τις αποκαταστήσουν.

Κλείνει ξανά λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας

Μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου θα παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης που πλήττει τη χώρα από την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία Μήδεια θα είναι σε εξέλιξη μέχρι και την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Η εθνική οδός παρέμεινε κλειστή για πολλές ώρες και την Δευτέρα, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αυτό έγινε για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «η εθνική οδός έκλεισε με δική μου απόφαση γιατί η χιονόπτωση είναι πολύ σφοδρή τα μηχανήματα είναι εκεί και καθαρίζουν αλλά όλα έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες. Υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβιστούν πολίτες και να κινδυνέψουν και γι' αυτό κλείσαμε την εθνική οδό.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοiδης έκανε έκκληση όσοι πηγαίνουν στα βόρεια προάστια να μην μετακινούνται προς τα εκεί. «Η χιονόπτωση είναι σφοδρή δεν πρέπει να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, όσοι δεν χρειάζεται να μην μετακινούνται», επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη έκλεισε τα ξημερώματα λόγω του καιρού.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος - Χωρίς ρεύμα και νερό

Χωρίς ρεύμα περιοχές στα βόρεια προάστια - Πού εντοπίζονται προβλήματα στην Αττική

Διακοπές του ρεύματος σημειώνονται σε δεκάδες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας εδώ και κάποιες ώρες και οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού και της κακοκαιρίας Μήδειας που είναι σε εξέλιξη. Σοβαρά είναι τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στα οποία, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές έχουν πέσει περισσότερα από 600 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ. 

Στην Αττική, προβλήματα καταγράφονται και στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές και έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Ολονύχτια μάχη του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών

Με αφορμή τις πρωτοφανείς ζημιές που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας  που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης πολλών περιοχών της Αττικής και κυρίως στα Βόρεια Προάστια, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι αυτή την ώρα το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες , συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Συντονισμένες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ με τις δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα  να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν πήγαν δουλειά λόγω της κακοκαιρίας

Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ). Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις  35 γραμμές ΜΤ. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

 

ΓΕΕΘΑστρατόςΠολιτική ΠροστασίακακοκαιρίαΜήδειακαιρόςΑττική