Ελλάδα|18.02.2021 21:24

Καραμανλής: Παράδειγμα προς μίμηση οι διαγωνισμοί στις συγκοινωνίες

Μαρία Λιλιοπούλου

«Παράδειγμα προς μίμηση» σε επίπεδο λειτουργίας θεσμών και διασφάλισης διαφάνειας, χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον διαγωνισμό για τις προσλήψεις στις συγκοινωνιακές εταιρίες, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Υποστήριξε μάλιστα ότι το υπουργείο επέλεξε να γίνουν οι προσλήψεις με διαδικασίες και επίβλεψη του ΑΣΕΠ, «ενώ ο νόμος μάς έδινε το δικαίωμα και να τις κάνουμε χωρίς ΑΣΕΠ αν θέλαμε».

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τον διαγωνισμό της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), ο έλεγχος του ΑΣΕΠ οδήγησε στην αντικατάσταση 61 υποψηφίων στον οριστικό πίνακα προσληπτέων, ο οποίος είχε δημοσιοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, ενώ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Γκόλλιας απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων υποψηφίων «η υπόθεση διερευνάται και εάν προκύψουν παραλείψεις, θα υπάρξουν κυρώσεις».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς αφού ρώτησε τον κ. Καραμανλή εάν έχει «ακόμα στο γραφείο του αποσπασμένους οδηγούς της ΟΣΥ» σημείωσε ότι «δεν μπορούν να θεωρούνται “παραδείγματα προς μίμηση”, οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί. Ειδικά όταν δημοσιοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων και έγινε δεκτό από το ΑΣΕΠ το 40% με 45% των ενστάσεων». Ρώτησε, δε, «τι μεσολάβησε για να κατέβουν οι προσωρινοί πίνακες προσληπτέων, επιλαχόντων και απορριπτέων, τι έγινε και τέθηκε εκτός λειτουργίας το site της ΟΣΥ Α.Ε. αμέσως μετά την πρώτη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και πως γίνεται να ανεβαίνουν οι νέοι πίνακες με αλλαγμένη τη σειρά κατάταξης».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από 1,5 χρόνο ολοκληρώνει 609 προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν είχε κάνει ούτε μία. Σημείωσε ότι στην ΟΣΥ έγιναν 423 προσλήψεις, σε θέσεις αιχμής, δηλαδή 367 οδηγοί και 56 τεχνικοί και απέδωσε την ανάρτηση των προσωπικών δεδομένων σε λάθος: «Η ΟΣΥ έκανε ένα λάθος με την εκ παραδρομής δημοσιοποίηση για λίγες ώρες κάποιων δεδομένων με λάθη του λογισμικού. Αυτό αποκαταστάθηκε γρήγορα και για να μην μείνει καμία σκιά, δόθηκε μια μέρα παράταση στη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. Φτάσαμε, λοιπόν, να έχουμε προσωρινούς πίνακες και για πρώτη φορά αποφασίζουμε το ΑΣΕΠ να ελέγξει όχι μόνο τις ενστάσεις αλλά και τους προσωρινούς πίνακες. Η δική μας κυβέρνηση το αποφάσισε αυτό, δεν την υποχρέωνε κανείς», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού εξήγησε ότι υπεβλήθησαν 7.706 αιτήσεις εκ των οποίων οι 3.406 στην ΟΣΥ και οι 4.300 στη ΣΤΑ.ΣΥ. Συγκεκριμένα, για τις 423 θέσεις της Ο.ΣΥ., κατατέθηκαν 556 ενστάσεις από τις οποίες μόλις οι 61 πρέπει να προσληφθούν. «Δηλαδή οι αλλαγές στον πίνακα προσληπτέων είναι 61 στις 423, ποσοστό 14% και όχι 37% όπως προσπαθείτε να σπεκουλάρετε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις» σημείωσε ο κ Καραμανλής τονίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των διαγωνισμών του ίδιου του ΑΣΕΠ οι διαφοροποιήσεις από τον προσωρινό έως τον οριστικό πίνακα των προσληπτέων, είναι συνήθως πάνω από 10%.

ΜΜΜπροσλήψειςλεωφορεία