Ελλάδα|05.03.2021 19:14

Νίκος Χαρδαλιάς: Φωκίδα και Ανώγεια Ρεθύμνου σε αυστηρό lockdown

Newsroom

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, το λεγόμενο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, κατατάσσονται από το Σάββατο 6 Μαρτίου, στις 6 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τα Ανώγεια Ρεθύμνου.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στα Ανώγεια έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα κορονοϊού ενώ στη Φωκίδα αυξήθηκαν από 19 στις 17 Φεβρουαρίου σε 59 στις 4 Μαρτίου. Επίσης, «χτύπησε καμπανάκι» για ιδιαίτερη αύξηση του ιικού φορτίου στις εξής περιοχές: Κοζάνη (ιδιαίτερα σε Εορδαία και Κοζάνη), Καστοριά, Ιωάννινα, Καβάλα, Ημαθία (δήμος Αλεξάνδρειας), Σέρρες, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Ελασσόνα: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Στις περιοχές αυτές οι δείκτες επιδεινώνονται και πλησιάζουν σημείο συναγερμού γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Όσο αφορά την Λάρισα, λόγω του δεύτερου ισχυρού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ, αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής στο βαθύ κόκκινο. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης ειδικού πλαισίου με έμβαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας αντιλαμβανόμενοι όμως τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες που θα ανακοινώσουμε από Δευτέρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει για ΚΤΕΟ και γάμους

Διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, είπε ότι για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμων προέκυψε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι αναγκαίο να είναι όλοι όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις τους, παρότι όπως είπε κατανοεί την κούραση που υπάρχει. Εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια και επιταχύνουν την μετάδοση του ιού αλλά το τέλος της πανδημίας ήδη φαίνεται με την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Διαβάστε επίσης: Χαρδαλιάς: Θα μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή την περιπέτεια

lockdownΝίκος ΧαρδαλιάςΚορονοϊός