Ελλάδα|09.03.2021 00:01

Lockdown: Οι 3 ημερομηνίες για λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία

Newsroom

Σε άνοιγμα του λιανεμπορίου έπειτα από 15 μέρες -και μόνο αν τα κρούσματα του κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι σημειώσουν μείωση- προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν επίσης ημερομηνίες για άνοιγμα σχολείων και εστίασης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ειδικότερα, η κυβέρνηση προσδοκά το άνοιγμα να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.

Απώτερος σκοπός είναι πρώτο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου. Οι πολίτες ωστόσο θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, στέλνοντας sms στο 13032, 1 μόνο φορά το 24ωρο ενώ τα μηνύματα θα έχουν τρίωρη διάρκεια. 

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι, 1.165 κρούσματα

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου, στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία και για την ακρίβεια, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η εστίαση, αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου κι αυτό μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η επανεκκίνηση του τουρισμού δρομολογείται για τα μέσα Μάη. Σημειώνεται ότι το κόστος του lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει κοστίσει στη χώρα 1,2 δισ. ευρώ, τα 520 εκατ. εκ των οποίων προέρχονται από το λιανεμπόριο.

Για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου μίλησε κι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο, έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200 έως 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και περίπου 750 εκατ. εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

Σαρηγιάννης: Δύσκολη η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου

Σχολιάζοντας την άρση του lockdown και την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 9% στη χώρα, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί.

Όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορονοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».

Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν άνοιγμα στις 16 Μαρτίου

«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις "ανοίγω" στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων,  ανέφερε ο καθηγητής για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».

Ασφυκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής 

Την ίδια στιγμή, τρομερές είναι οι πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ της χώρας. Το Σισμανόγλειο και το Γεννηματάς ξεκίνησαν την ημέρα τους χωρίς καμία κενή κλίνη ΜΕΘ. Τα ασθενοφόρα έξω από τα νοσοκομεία της Αττικής φτάνουν το ένα μετά το άλλο και είναι γεμάτα ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Αναφέρεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου καταγράφονται στην Ελλάδα 1.165 νέα κρούσματα κορονοϊού, 477 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ 39 είναι οι νέοι θάνατοι από την πανδημία κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι λόγω Σαββατοκύριακού, γίνονται λιγότερα τεστ. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ώρο έγιναν 19.025 συνολικά. διαγνωστικά τεστ.

Αναλυτική η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς».

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο: Τέλος Μαρτίου το Astrazeneca στους άνω των 65 - Ο προγραμματισμός

Γυμνάσιαανοικτά σχολείαlockdownΚορονοϊόςΛύκειαλιανεμπόριοεστίαση