Ελλάδα|23.03.2021 21:56

Ελληνικό: Οριστικά προσωρινές οι περιφράξεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Προσωρινού χαρακτήρα θα είναι οι περιφράξεις, που θα τοποθετηθούν στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς φέρνοντας στη Βουλή τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, για τις οποίες είχε ήδη γράψει το «ethnos.gr».

«Με αυτές τις παρατηρήσεις δίνεται η διευκρίνιση ότι μιλούμε για προσωρινού χαρακτήρα περιφράξεις και για λόγους ασφαλείας και σε καμία περίπτωση για μόνιμες περιφράξεις που δημιουργούν πρόβλημα και στο έργο, αλλά και στην παραλία» επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Ταγαράς.

Διαβάστε επίσης: Κόντρα Γεωργιάδη- Πολάκη για την επένδυση στο Ελληνικό

Με τις βελτιώσεις αυτές προστέθηκε ρύθμιση, η οποία ρητά αναφέρει ότι «Με την ολοκλήρωση αυτοτελών τμημάτων των έργων πραγματοποιούνται καθαιρέσεις των αντιστοίχων περιφράξεων οι οποίες πιστοποιούνται από το γραφείο Ελληνικού», ενώ σε άλλα σημεία ορίζεται σαφώς ότι πρόκειται για περιφράξεις που τοποθετούνται για λόγους ασφαλείας και διαγράφεται η φράση «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μορφή του σχεδίου νόμου για τον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το σύνολο της αντιπολίτευσης όσο και από τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που είχαν προσκληθεί στην ακρόαση τονίζοντας ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις άνοιγαν το δρόμο για τη δημιουργία μιας «περίκλειστης πόλης» (gated community) 25.000 κατοίκων και στη χώρα μας, στην οποία δεν θα ήταν δυνατή η πρόσβαση σε επισκέπτες.

Η επίμαχη διάταξη ανέφερε ότι «επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών, ακόμα και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Παράλληλα οριζόταν ότι «για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε και στις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν πολεοδομικά ζητήματα, ενώ προβλέπουν fast track διαδικασίες για την κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων συναρμοδιότητας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Μέχρι σήμερα οι επιτροπές των διαφορετικών υπουργείων ήταν: 1) Η Επιτροπή του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 13 του 1929 -τριμελής επιτροπή μηχανικών-, 2) το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και 3) η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα κρίσης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Αυτό δημιουργούσε πολλές καθυστερήσεις» επεσήμανε ο κ. Ταγαράς προσθέτοντας ότι τα προβλήματα αυτά έρχεται να λύσει η νέα ειδική ειδική επιτροπή - μία ανά αποκεντρωμένη διοίκηση - η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Η Ειδική Επιτροπή Ετοιμόρροπων κτιρίων θα είναι επταμελής και θα μπορεί γρήγορα να λαμβάνει αποφάσεις, αν συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας, είτε για τμήμα είτε για ολόκληρο οικοδόμημα, με όλες τις σχετικές παρεμβάσεις για διασφάλιση ευαίσθητων ή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σημείων, μέρους ή ολόκληρου του μέρους.

Εξαίρεση αποφασίστηκε για τη νησιωτική Ελλάδα ύστερα από επιστολές από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αλλά και από τον Σύλλογο Μηχανικών της Σύρου στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ετσι, κατ’ εξαίρεση για λόγους «νησιωτικότητας» προστέθηκε η δυνατότητα «να συγκροτούνται πλείστες επιτροπές πέραν αυτής της αποκεντρωμένης».

Κατά τα λοιπά με τις τροπολογίες του υπουργείου:

  • Δίνεται παράταση για την ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, των ΣΧΟΟΑΠ έως το τέλος της χρονιάς.
  • Σε ό,τι αφορά τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, τα ΣΦΗΟ, τα οποία λόγω συγκυρίας και λόγω Covid-19 δεν έχουν ολοκληρωθεί, δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης στους δήμους μέχρι τις 30 Ιουνίου και με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης, αν οι συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες. 
  • Οσον αφορά τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, λόγω των ιδιαίτερων συγκυριών- παρατείνεται η ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται, χωρίς να περάσει η διαδικασία από την ηλεκτρονική ταυτότητα. Στόχος – όπως επεσήμανε ο κ. Ταγαράς – είναι να βοηθηθούν και να διευκολυνθούν οι πράξεις πωλήσεων και μεταβιβάσεων και να μην υπάρξουν εμπλοκές, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στο διάστημα αυτό να μπορούν να γίνουν και υπαγωγές μετά την 1η Φεβρουαρίου, αλλά μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021.
  • Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αναστολής υποχρέωσης μετεγκατάστασης διαφόρων εγκαταστάσεων πρατηρίων υγρών καυσίμων κλπ, δίνεται νέα παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε λόγω αλλαγής χρήσης στις περιοχές όπου νόμιμα λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν τέτοιες εγκαταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Σάλος στη Βουλή: Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για fake φωτογραφία από Γεωργιάδη

ανάπλαση ΕλληνικόΕλληνικόεπένδυση Ελληνικόυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας