Ελλάδα|30.03.2021 13:11

Lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία, μετακινήσεις

Newsroom

Εν μέσω διαφωνιών αλλά και έντονης ανησυχίας για αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό, την Τετάρτη 31 Μαρτίου συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για μερική άρση μέτρων στο lockdown, που θα ανοίξει το δρόμο για άνοιγμα καταστημάτων στο λιανεμπόριο, επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (σε Γυμνάσια και Λύκεια) και μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, καθώς και την μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα.

H επιτροπή των «32» αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown και πιθανώς θα χρειαστούν άλλη μία ημέρα, την Πέμπτη 1 Απριλίου, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Η επιτροπή των ειδικών καλείται από την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της χώρας, ενώ με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης προηγείται το λιανεμπόριο, τα σχολεία και μετά η εστίαση.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Καπραβέλος: Ηφαίστειο που βράζει η Αθήνα, αλλά δεν έγινε έκρηξη στα κρούσματα

Πρώτο άνοιγμα στις 5 Απριλίου

Αρκετοί, πάντως, είναι όσοι έχουν διαφωνίες για το άνοιγμα στις 5 Απριλίου αφού θεωρούν ότι είναι νωρίς και η πανδημία δεν έχει κοπάσει, ούτε έχει παρουσιάσει σαφή σημάδια κάμψης.Χαρακτηριστικά, στην εκτίμηση ότι ακόμα δεν έχει γίνει «έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα όπως στη Θεσσαλονίκη» προχώρησε ο Νίκος Καπραβέλος, παρομοιάζοντας την κατάσταση με ένα «ηφαίστειο που βράζει» και προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή μέχρι το τέλος Απριλίου για οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας, την ώρα που γίνεται συζήτηση για άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων. «Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σε ό,τι αφορά τα self test, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self test, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000.

Ωστόσο τα αιτήματα της κυβέρνησης είναι επιτακτικά, καθώς θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η άρση μέτρων, δεδομένου ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει και επισήμως ο τουρισμός. Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να κλειδώνει, παρά τις όποιες αντιρρήσεις είναι το να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου. Είναι άλλωστε και η ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση, πριν ακόμη από τη σχετική συνεδρίαση των ειδικών. Μ' αυτά τα δεδομένα, στην επιτροπή υπάρχουν φωνές για να ανοίξει η αγορά με click away και click inside για να μετριαστεί ο κίνδυνος της διασποράς.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει σε πρώτη φάση να επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά μόνο στις μικρές επιχειρήσεις και όχι στα mall που είναι σε κλειστούς χώρους και συνήθως παρατηρείται συνωστισμός.

Το άνοιγμα σχολείων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα σχολείων, υπάρχει μια τάση στην επιτροπή που θεωρεί... πισωγύρισμα να ανοίξουν ταυτόχρονα στις 5 Απριλίου σχολεία και λιανεμπόριο, καθώς η κατάσταση με την κινητικότητα των πολιτών μπορεί γρήγορα να βρεθεί εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το γεγονός ότι στις 23 Απριλίου θα ξανακλείσουν τα σχολεία, λόγω Πάσχα και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαθήματα μέσα σ' αυτό το διάστημα, κάνει την 12η Απριλίου να φαντάζει απαγορευτική κι έτσι, θα δοθεί το πράσινο φως για 5 του ερχόμενου μήνα, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να γίνονται υποχρεωτικά self tests από εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί μία διασπορά του κορονοϊού με το άνοιγμα να αφορά εκτός απροόπτου Γυμνάσια και Λύκεια.

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει πάρκα και παιδικές χαρές κι όχι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN TV είπε ότι «αν είχαμε τεστ θα μπορούσαν να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Δεν έχουμε τεστ και γι αυτό είναι όλοι επιφυλακτικοί για τα σχολεία».

Σύμμαχος ο καιρός για την εστίαση

Σύμμαχος της πολύπαθης εστίασης φαίνεται πως είναι ο καλός καιρός που θα συμβάλει στο άνοιγμα της χώρας, καθώς αυτός είναι και ένας λόγος που προετοιμάζεται και το άνοιγμα της δραστηριότητας στα μέσα Απριλίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει μεταξύ 15 και 20 Απριλίου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού λίγο αργότερα αναμένει και τις πρώτες αφίξεις τουριστών στο πλαίσιο συνεργασιών που έχει κάνει με διάφορες χώρες.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Σε ό,τι αφορά στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο, στο τραπέζι έχει πέσει η άρση του μέτρου από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου μιας κι ο καιρός είναι σύμμαχος και το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένουμε θερμοκρασίες μέχρι και 25 βαθμούς Κελσίου. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επικείμενη χαλάρωση του lockdown και των μέτρων περιορισμού τονίζοντας «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο». Ο ίδιος σημείωσε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς ανέφερε «όταν κάτι δεν είναι αποτελεσματικό το αλλάζουμε. όταν υπάρχουν αποστάσεις πρέπει να δίνεται μία λειτουργική λύση».

Μετακίνηση εκτός νομού

Ανάσα αισιοδοξίας δίνουν οι διαπιστώσεις του καθηγητή Νίκου Τζανάκη, καθώς εκτιμά ότι φέτος το Πάσχα θα είναι καλύτερο από το πέρυσι, ακόμη και με μετακίνηση εκτός νομού στα χωριά και τα εξοχικά.  Σύμφωνα με έκθεση του εργαστηρίου επιδημιολογικής ανάλυσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, παγιώνονται οι τάσεις σταθεροποίησης της πανδημίας του κορονοϊού στις 8 περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, η σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα αναμένεται να αρχίσει μετά τις 3 - 4 Απριλίου, ενώ η αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους θα ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου και μετά. «Κάτι που σημαίνει ότι το Πάσχα του 2021, θα είναι ένα πιο ελεύθερο Πάσχα, συγκριτικά με το Πάσχα του 2020 και με τις μετακινήσεις στα χωριά και στα εξοχικά μας. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι φέτος θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα. Και είμαι αισιόδοξος ότι μετά τις 20 Απριλίου το πανδημικό κύμα θα μπει σε ύφεση», όπως ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης, ενώ ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε από την πλευρά του ότι είναι ακόμη πρόωρο για να μιλήσουμε για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα.

Διαβάστε ακόμη: Παγώνη - κορονοϊός: Νέοι έρχονται όρθιοι και ύστερα από λίγο διασωληνώνονται

lockdownκαταστήματασχολείαμετακίνηση εκτός νομούΠάσχαλιανεμπόριοάνοιγμα καταστημάτωνεστίαση