Ελλάδα|30.03.2021 11:38

Κίνα: «Ομηροι» από 9 έως 17 μήνες Ελληνες ναυτικοί στα ανοιχτά του Χονγκ - Κονγκ

Newsroom

Το πρόβλημα που προέκυψε με το Ever Given ανέδειξε ορισμένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ναυσιπλοΐας, με το παράδειγμα του πλοίου Angelica Power να σοκάρει. Ο β’ μηχανικός του πλοίου, Παναγιώτης Μπακογιάννης, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι Ελληνες ναυτικοί. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα, διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους, όμως δεν γίνεται τίποτα...

«Βρισκόμαστε σε ιδιότυπη ομηρία ή αποκλεισμό, λόγω του ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί το πλοίο που φαίνεται σαν διαχειρίστρια και η ιδιοκτήτρια που έχει το πλοίο έχουν οικονομικές διαφορές. Και την πληρώνουμε εμείς οι "μικροί" ως είθισται» είπε ο κ. Μπακογιάννης και ξετύλιξε το κουβάρι της απίστευτης ταλαιπωρίας που βιώνουν οι ναυτικοί. «Το πλοίο ήταν 9 μήνες σταματημένο για να ξεφορτώσει στην Κίνα. Περάσαμε 6 μήνες χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή λόγο που δεν ξεφορτώναμε. Η εταιρεία μας έλεγε "σε λίγες μέρες θα μπείτε μέσα". Τελικά, από τον Ιούνιο μπήκαμε τον Ιανουάριο, ξεφορτώσαμε το πλοίο κι ελπίζαμε ότι τα προβλήματά μας θα λύνονταν.

Διαβάστε ακόμη: Διώρυγα Σουέζ: Ο «πόλεμος» 6 ημερών του Ever Given - Οσα έζησε Ελληνας καπετάνιος

Δυστυχώς ακολούθησε νέος Γολγοθάς. Από τις 27 Ιανουαρίου που ξεφορτώσαμε βγήκαμε ξανά σε νέο αγκυροβόλιο χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία επαφή με την εταιρεία μας. Αν μιλάει κάποιος από τους εργαζόμενους, ένας ή δύο, η απάντηση είναι "δεν ξέρουμε".  Εγώ μπήκα στο πλοίο τον Ιούνιο του 2020. Οι περισσότεροι ήταν να φύγουν, αλλά δεν τους ξεμπαρκάρανε για διάφορους λόγους. Εχουμε άτομα που είναι στο καράβι από 9 μέχρι 17 μήνες... Με το υπουργείο μιλάμε συνέχεια και με τον ναυτιλιακό ακόλουθο της Ασίας που έχει έρθει εδώ στην Σανγκάη και προσπαθεί να συντονίσει, μιλάμε συνέχεια, αλλά ούτε αυτός βγάζει άκρη. Υπάρχουν 4-5 άτομα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, μιλάμε με τον "Ερυθρό Σταυρό".

Μέχρι τον Ιανουάριο πληρωνόμασταν, από εκεί κι έπειτα, τίποτα. Εχουμε έναν τεχνικό, ο οποίος ήρθε για λίγες μέρες να κάνει κάποιες δουλειές κι έμεινε 9 μήνες μαζί μας. Είχε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είχε μια ανοιχτή πληγή στην πλάτη κι απορούσαμε πώς τα κατάφερε... Τώρα του λένε ότι πρέπει να κάνει χειρουργείο. Εχουμε άλλον άνθρωπο που πρέπει να κάνει χειρουργείο στα δόντια και είναι 17 μήνες εδώ.

Εχουμε άλλον που έχει πίεση, του έχουν τελειώσει τα χάπια εδώ και καιρό και χτυπάει 17, 18 και 20 πίεση...»

πλοίαΚίναΈλληνες εφοπλιστέςναυτικοί